Klaus Iohannis: Școala începe în condiții excepționale. Nu putem reduce riscul de infectare la zero / Problema cu manualele e una veșnică. Întregul sistem de achiziții e prost gândit și trebuie reevaluat (VIDEO)

Klaus Iohannis: Școala începe în condiții excepționale. Nu putem reduce riscul de infectare la zero / Problema cu manualele e una veșnică. Întregul sistem de achiziții e prost gândit și trebuie reevaluat (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit despre deschiderea anului școlar și desfășurarea alegerilor locale în plină epidemie de coronavirus, despre măsurile sanitare luate pentru a preveni pe cât posibil răspândirea bolii, despre creșterile de pensii și alocații, despre traseismul politic și măsurile populiste ale PSD din Parlament.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Despre deschiderea anului școlar: Școala începe pe 14 septembrie în condiții cu totul diferite. Acum avem câteva localități unde educația va fi exclusiv online. În altele va fi în sistem hibrid. Autoritățile și directorii de școli au implementat reguli anti-coronavirus, dar eficiența lor depinde de colaborarea profesorilor, părinților și elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar trebuie să conștientizăm că, prin respectarea regulilor, fiecare contribuie la siguranța comunității.
  • Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore și ne afectează tuturor viitorul. Deci decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară.
  • Mesaj pentru părinți: Vă încurajez să-i trimiteți pe copii la școală!Totul va fi bine dacă respectăm regulile
  • Despre campanie și alegeri: Alegerile au fost deja amânate, acum au fost luate măsuri pentru ca cetățenii să fie protejați. Nu știm acum cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează democrației
  • E o întrecere în Parlament cu inițiative populiste. Campion e PSD. Face apel la decență politică. Crearea de false așteptări imposibil de susținut sau contestarea măsurilor sanitare sunt practici electorale toxice care fac rău oamenilor
  • Dragi români, informați-vă și alegețiîn cunoștință de cauză!
  • Ce notă ar da pentru începerea școlii: Cam devreme, că nu a început școala. Dar în mii și mii de școli directorii și autoritățile s-au pregătit. În marea majritate a cazurilor, pregătirile s-au făcut. Regretabil, ca în fiecare an, nu suntem unde am vrea să fim și sunt și excepții, chestiuni nerezolvate. Poate nu e rău că alegerile au loc acum, că primarii vor avea interesul să-și dea silința. De aici, din Capitală, nu se pot rezolva problemele din toate localitățile. Trebuie rezolvat la nivel local, iar soluții se vor găsi. E treaba Guvernului și a autorităților locale să se ocupe de familiile din zonele defavorizate. Eu cred că lumea se va implica. Unde apar probleme importante, inclusiv Guvernul se va implica. Chiar am avut discuții cu responsabilii din Guvern.
  • Despre proteste în acest context de epidemie: Dacă se respectă normele impuse și pentru altfel de adunări, în condiții de strictă legalitate, cred că se pot organiza și forme de protest. Cred că autoritățile responsabile se tem mai degrabă de nerespectarea normelor. Au fost astfel de situații. Ele nu-i ajută nici pe protestatari, nici pe ceilalți cetățeni. Deci dacă s-ar respecta normele, acest lucru se poate discuta.
  • Despre insistența PSD de a mări pensiile, deși și el admite că nu se poate. Despre disputele pe dublarea alocațiilor:N-ar fi existat banii nici dacă nu aveam epidemia și criza economică. Acum că le avem, e clar că bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, și eu, și premierul și ceilallți membri ai Guvernului amvrut o creștere de pensii. Atât s-a putut! E valabil și pentru eșalonarea dublării alocațiilor. Noi vrem, dar asta nu înseamnă că bugetul permite. Revin deci la ce am mai spus și e regretabil că PSD nu a înțeles nimic și continuă să lase unora impresia că se putea mai mult. Nu se putea mai mult și aceste încercări a PSD de a corecta în Parlament ceva ce nu se poate e pur și simplu jalnică, o abordare populistă, electoralistă care nu le face cinste. Mai mult decât s-a decisacum prin rectificare bugetarănu se poate. Finanțele publice nu pot fi extinse. Nu am vrut pandemia, nu am vrut criza economică, dar trebuie să gestionăm finanțele, astfel încât lucrurile să funcționeze și pe viitor. O abordare responsabilă e cea mai sănătoată pentru fiecare român.
  • Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de pensii ori salarii. E o prostie PSD-istă aruncată din motive electorale,dar e clar că bugetul pe 2021 trebuie construit cu mare grijă. E evident că bugetul trebuie să fie discutat și aprobat de noul Parlament, nu de acesta, unde vedem abordări neprincipiale și neconforme cu realitatea. Nu se discută despre tăieri de salarii și pensii. Economia a suferit un recul semnificativ în semestrul doi, dar de acum își revine. Economia își va reveni.
  • Despre respectarea regulilor în școli: Copiii se obișnuiesc repede chiar și cu lucrurile mai puțin plăcute
  • Despre nemulțumirile pe care Orban le-ar avea vizavi de unii miniștri:Nu am de gând să fac o evaluare a miniștrilor, asta e o activitate rezervată premierului. Povestea cu remanierile e una de campanie. Nu știu ce surse aveți, dar eu nu am discutat cu premierul de remanieri. Acum sunt alte probleme de rezolvat și vor fi rezolvate. Când premierul va decide să facă o schimbare, îmi va spune și vom dezbate chestiunea. Dar nu am discutat nu e o temă!
  • Despre accesul la internet pentru elevi și școli: Accesul la internet nu-l rezolvă Guvernul, ci operatorii privați. Au fost mai multe discuții și lucrurile se vor rezolva. Dacă privim la ce multe complicații au fost, cred că rezultatul e unul poate chiar neașteptat de pozitiv. Noi am fost convinși de la început că școala trebuie să înceapă. Majoritatea problemelor s-au rezolvat printr-un efort comun neobișnuit, admirabil al Guvernului, autorităților locale, directorilor de școli, părinților
  • Despre vaccinul anti-COVID-19: OMS a spus din capul locului e că foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020, poate la mijlocul anului viitor. Sigur, companiile pharma lucrează intens. E interesul lor, dar și al nostru. UE a și oferit sprijin pentru unele dintre aceste companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin va fi pe piață. Până atunci, nu putem decât spera că lucrurile se vor desfășura mai repede. Înțelegerile care s-au făcut la ONU și în UE se vor respecta. Dacă va apărea vaccinul, va fi o colaborare strânsă pentru a fi distribuit tuturor națiunilor interesate.
  • Despre tabletele pentru copii: În măsura în care nu s-a făcut achiziția, e o situație nesatisfăcătoare. E evident că trebuie rezolvată repede. Dacă până în 14 septembrie nu ajung tabletele la copiii care au nevoie de ele, autoritățile vor lucra să ajungă la ei pe 15,16,17 septembrie. Acum se lucrează la un scenariu prin care autoritățille cumpără, apoi decontează de la Guvern. Soluții există și vor fi puse în practică. E posibil ca într-o localitate sau alta să nu fie totul perfect în 14 sepembrie. Trebuie să fim realiști. Unde vor fi probleme, autoritățile se vor concentra pe ele și sunt convins că vor fi rezolvate rapid.
  • Festivitățile de deschidere a anului școlar nu cred că trebuie organizate în acest an. Nu voi participa la niciun fel de festivitate, dar voi avea un mesaj video pentru elevi și dascăli
  • În orice campanie au fost excese și eu îmi doresc să nu mai fie. Sper să prindem vremurile în care politicienii își vor prezenta ofertele, nu înjurăturile. PNL e fără doar și poate cel mai important partid azi pe scena politică și trebuie să demonstreze la alegerile locale. Mă aștept la un rezultat record din partea PNL, să aibă mai multe primării și consilii decât a avut vreodată în ultimii 30 de ani. Mă aștept ca PSD să nu mai aibă jumătate din pozițiile locale. Așteptarea mea e ca PNL să aibă cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată.
  • Elevii de clasa a opta nu vor avea la început manualele de Limbă română: E o problemă care mi s-a adus la cunoștință. Evident că sunt nemulțumit. Întregul sistem pare că nu funcționează. Tot felul de achiziții nu au putut fi făcute că metodele birocratice sunt atât de complicate, încât nici Guvernul nu poate lua niște tablete. Nu e vorba de o rachetă de ajuns pe Marte, ci de niște tablete. Întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat. Totul trebuie să se facă într-un termen rezonabil de scurt. Nu încerc să iau partea cuiva, dar asta cu manualele e o veșnică problemă. Întregul sistem e prost gândit. Am pretenția ca după parlamentare să ne apucăm foarte serios de treabă, să găsim cele mai bune metode pentru a face aceste proceduri corecte, dar și rapide.
  • Despre Poliția Locală:Unele funcționează bine și cunosc una din proprie experiență, dar sunt unele cu probleme de management și funcționare. Eu nu cred că trebuie desființată, dar trebuie stabilite clar atribuțiile Poliției Locale, atribuțiile Poliției Naționale, coordonarea dintre ele. Trebuie lămurite aspecte punctuale, e nevoie de modificarea legislativă.
  • Despre situația din Belarus: Căutăm la nivelul UE abordările comune. Până acum, abordările au fost comune și vor rămâne în continuare comune. Evident, în măsura în care lucrurile evoluează spre chestiuni punctuale, voi informa opinia publică. Nu cred că e o temă pe care o putem discuta așa cu dacă și parcă. Deocamdată acțiunile României sunt cele pe care le cunoașteți.
  • Dacă va fi modificată rectificarea bugetară:Chiar dacă eu, Guvernul, premierul vrem majorări, ele vor fi făcute, dar doar cât permite bugetul. Dacă majoritatea parlamentară ignoră realitățile economice, nu se va schimba nimic. E o decizie CCR care spune clar că nicio majoritate parlamentară nu poate decide în detrimentul finanțelor publice. Nu se poate face decât cât face actualul Guvern. Nicio lege nu va face să avem mai mulți bani în buget. Trebuie să investim, să atragem bani europeni, să dezvoltăm infrastructura, să ajutăm IMM-urile, să ajutăm șomerii, lucruri pe care Guvernul le face deja.
  • Despre alegeri în vremea pandemiei: Este o situație foarte specială, întreaga pandemie mă îngrijorează, dar asta nu înseamnăcă stăm îngrijorați și nu facem nimic. Ne pregătim pentru alegerile locale. O cabină special destinată pentru persoanele cu anumite simptome e soluția în discuție. Va fi discutată cu specialiștii și, în scurt timp, vom avea cele mai clare soluții. Pandemia nu dispare până la alegeri. Trebuie luate măsuri speciale, ca nimeni să nu plece infectat de la vot. Sunt convins că problemele se vor rezolva
  • Despre traseismul politic de la PSD la PNL: Sunt cazuri excepționale, mi-am exprimat opinia, o cunoașteți și s-a cam terminat. Dacă ați observat, s-a cam terminat. Puteți să presupuneți sau să vă folosiți sursele, dar vă spun că s-a cam terminat.
Urmăriți B1TV.ro și pe