Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Președintele Klaus Iohannis, consultări cu Charles Michel și Angela Merkel, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 24-25 septembrie

Președintele Klaus Iohannis, consultări cu Charles Michel și Angela Merkel, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 24-25 septembrie

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Sep 2020, 12:28
Președintele Klaus Iohannis, consultări cu Charles Michel și Angela Merkel, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 24-25 septembrie foto: Inquam Photos / George Calin Politică

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la consultări, marți, ora 18, cu Charles Michel, președintele Consiliului European, și cancelarul Angela Merkel, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 24-25 septembrie, anunță Administrația Prezidențială. La ora actuală, Germania deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Consiliul European din 24-25 septembrie se va înscrie în registrul unei reuniuni speciale, ce va fi dedicată crizelor momentului, cum ar fi, spre exemplu, situația tensionată dintre Grecia și Turcia în Mediterana de Est, criza din Belarus sau otrăvirea liderului rus de opoziție Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic din grupul Novichiok.
 

Ce declarase președintele Klaus Iohannis despre escaladarea tensiunilor în Mediterana de Est


 

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, șeful statului a abordat subiectul disputei dintre Grecia și Turcia, pledând pentru o rezolvare „pe cale amiabilă, diplomatică și în niciun caz prin înarmări și gesturi care pot fi greșit înțelese”.

„Evident că ne îngrijorează. Aceste tensiuni care au crescut, trebuie să recunoaștem, în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine şi nu fac bine nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică şi în niciun caz prin înarmări şi gesturi care pot fi greșit înțelese. În continuare, eu sunt convins că lumea îşi va da seama că așa nu se rezolvă nimic şi se vor întoarce la masa negocierilor. Aceasta este poziția noastră. Pentru Marea Neagră nu văd niciun fel de probleme acum”, declara președintele Klaus Iohannis, întrebat despre escaladarea tensiunilor din Marea Mediterană, între Atena și Ankara.

Totodată, Bogdan Aurescu a propus ca Turcia să înceteze operațiunile și să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută, până la realizarea delimitărilor maritime în discuție, fie ele prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanță internațională, potrivit Calea Europeană.
 

România, poziție fermă cu privire la situația din Belarus


 

În ceea ce privește contextul incandescent din Belarus, România susține o listă cuprinzătoare de sancțiuni care să cuprindă oficiali ai regimului de la Minsk care au contribuit la reprimarea violentă a manifestanților pașnici și a anunțat un sprijin de 100.000 de euro pentru susținerea jurnalismului independent și a societății civile din această țară.

Într-un mesaj postat pe Twitter în urmă cu aproximativ o lună, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că este „foarte îngrijorat de recentele evenimente din Belarus”, ocazie cu care a transmis că „România îndeamnă Belarusul să observe pe deplin (n.r. – dacă sunt sau nu respectate) drepturile fundamnetale ale omului și consideră cu fermitate că singura cale înainte este oprirea violenței și începerea dialogului politic cât mai rapid cu putință”.
 

România condamnă otrăvirea lui Aleksei Navalnîi


 

Precum NATO și UE, România a condamnat ferm otrăvirea lui Aleksei Navalny cu un agent neurotoxic din grupul Novichok. „Cei responsabili trebuie să înfrunte justiția”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

„Condamn ferm otrăvirea liderului rus de opoziție Navalnîi cu gazul neurotoxic Novichok, după cum a fost raportat oficial astăzi de către guvernul german. Acest act total inacceptabil impune o investigație imparțială și aprofundată, iar cei responsabili trebuie să înfrunte justiția”, declara Aurescu.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului