Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Președintele Klaus Iohannis: Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte, localele pot fi organizate. Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis: Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte, localele pot fi organizate. Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Aug 2020, 19:14
Președintele Klaus Iohannis: Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte, localele pot fi organizate. Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Președintele României, Klaus Iohannis, este de părere că alegerile locale pot fi organizate în 27 septembrie, așa cum a votat Parlamentul, cu condiția ca epidemia de coronavirus din țară să nu se agraveze și să fie implementate măsuri stricte de protecție sanitară. Cu această ocazie, el le-a transmis un mesaj și celor care acuză Executivul că dorește desfășurarea scrutinului la data stabilită prin lege – „așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri”, spune șeful statului.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte, alegerile locale pot fi organizate, spune președintele Klaus Iohannis


 

Într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Cotroceni din Capitală, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat ce crede despre faptul că el și Guvernul sunt acuzați că doresc ca alegerile locale să se desfășoare cu orice preț, dar și despre criteriile care ar conduce la amânarea scrutinului. 

„Acum, asta cu am fost acuzați sună puțin ciudat! Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri. Ele trebuiau să se țină în iunie. Nu s-au putut organiza atunci, fiindcă nu s-a găsit o cale de organizare cu măsuri de siguranță suficiente. Acum s-au amânat, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27, deci asta n-am stabilit nici eu, nici Guvernul. Asta a fost stabilit de Parlament, ca să ne înțelegem foarte bine cine pe cine acuză de ceva. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează față de situația de acum și se iau măsuri sanitare stricte, se pot organiza aceste alegeri, însă care este numărul critic când nu se mai pot organiza alegeri, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, a răspuns șeful statului.
 

Prim-ministrul a anunțat că Guvernul pregătește organizarea scrutinului


 

Premierul Ludovic Orban a anunțat, chiar miercuri, în plenul Parlamentului, că Guvernul României pregătește organizarea alegerilor locale din 2020.

„Data de 27 septembrie a fost votată de Parlament. Guvernul a făcut toate demersurile necesare. mandatele aleșilor locali au mai fost prelungite o dată. E important ca oamenii să-și aleagă reprezentanții legitimi", a declarat Ludovic Orban. 

Premierul a vorbit și despre regulile de protecție sanitară care vor fi implementate pentru ca scrutinul să nu faciliteze răspândirea COVID-19, explicând că „AEP, Ministerul Sănătății și cel de Interne stabilesc acum regulile ce trebuie respectate de candidați și susținătorii lor. Cei care candideză trebuie să fie exemple pentru comunități. Scopul e protejarea sănătății oamenilor. Va fi nevoie de portul măștii. Vor fi reglementări privind distanța fizică, organizarea evenimentelor electorale. Activiștii care distribuie materiale trebuie să poarte mănuși și să aibă dezinfectant”.

„În ziua votului, toți reprezentanții din birourile electorale vor avea câte 5 măști. Gândim reguli de distanțare fizică dacă sunt mai mulți alegători la coadă. ne gândim ca așteptarea să fie realizată în spații marcate și de preferință, în afara secțiilor. Ne gândim la dezinfectarea mâinilor la intrarea și ieșirea din secțiile de votare. Putem organiza alegerile fără să riscăm. Candidații trebuie să fie exemple", a mai precizat prim-ministrul Ludovic Orban.ULTIMA ORĂ! Nicușor Dan îşi începe mandatul în FORȚĂ! Iată primii doi oameni pe care-i DĂ AFARĂ!

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   alegeri locale 2020