Președintele Iohannis, despre relaxarea din 1 iunie: Fără declarații pentru ieșirea din localitate. Se redeschid terasele și se va putea merge la plajă. Pot reîncepe spectacolele și competițiile sportive în aer liber (VIDEO)

Președintele Iohannis, despre relaxarea din 1 iunie: Fără declarații pentru ieșirea din localitate. Se redeschid terasele și se va putea merge la plajă. Pot reîncepe spectacolele și competițiile sportive în aer liber (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă, miercuri, după ședința desfășurată la Palatul Cotroceni, alături de premierul Ludovic Orban, mai mulți miniștri și o serie de consilieri prezidențiali. Astfel, la capătul reuniunii, șeful statului a anunțat o nouă etapă de relaxare a restricțiilor din România, începând cu 1 iunie, în care nu vom mai avea nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate, vor fi redeschise terasele și plajele, iar competițiile sportive și spectacolele în aer liber vor putea fi reluate. Totodată, reîncepe transportul internațional rutier și feroviar. Tot atunci a fost anunțată și o a doua sesiune de Evaluare Națională, pentru 29 iunie, ce va fi dedicată elevilor care au ratat-o pe prima din motive medicale și de carantinare. Cât despre Bacalaureat, acesta va avea și el o doua sesiune, în august, cum se întâmpla și de obicei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

LIVE TEXT cu principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis

  • Dați-mi voie, în primul rând, să vă spun la mulți ani de Înălțare și de Ziua Eroilor. Am avut o ședință destul de lungă, împreună cu premierul Ludovic Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Avem, și astăzi, aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă, deci nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei, în consecință în continuare, atenție, atenție, atenție. În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive.
  • Începând din 1 iunie, câteva activități, care până acum au fost interzise, vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin 2 metri, vor putea să stea maxim patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.
  • De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin 2 metri între scaunele de plajă. Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă.
  • În ce privește deplasările în afara localității, acestea, de la 1 iunie, vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate.
  • Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.
  • În ce privește competițiile sportive avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar, atenție, pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori.
  • Acum, o temă extrem de importantă pentru foarte mulți părinți și elevi sunt examenele naționale și le-am discutat pe acestea, fiindcă au apărut tot felul de întrebări. Părerea mea a fost că trebuie să îi lămurim pe oameni foarte bine, ca să știe ce se întâmplă. Prima concluzie, examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate deja de câteva săptămâni. Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.
  • Însă a apărut o problemă pe care am dorit s-o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vină copii la școală, pentru examen, și la termometru să se constate că are febră și nu poate să intre la examen. Pentru acești copii am considerat că trebuie să găsim o soluție să primească, totuși, aceeași șansă ca și copiii care pot intra la examen. Atenție, vorbesc de Evaluarea Națională, care se ține din 15 iunie, așa cum era planificată. Pentru copiii care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceștia, deci pentru motive medicale și de carantină, și numai pentru aceștia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie. Deci, repet, Evaluarea Națională se ține cum este planificată – pentru cei care sunt însă bolnavi, găsiți cu temperatură, cu febră la intrarea în școală, sau izolați cu familia, sau carantinați, se organizează a doua sesiune.
  • În privința Bacalaureatului, cu siguranță că și aici este posibil să fie copii care au diferite probleme. Pentru a putea rezolva paușal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune, se va organiza – ca și în alți ani – o a doua sesiune de Bacalaureat, în august, și acești copii vor putea, atunci, să participe la a doua sesiune de Bacalaureat, în august. Deci și Evaluarea Națională va avea o a doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi, izolați, carantinați, iar pentru Bacalaureat prima sesiune, absolut normal, a doua sesiune în august, ca în alți ani.
  • În final, dați-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii, cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des. Vă doresc, tuturor, multă sănătate

România, aproape 19.000 de cazuri de COVID-19 din cele circa 5,8 milioane confirmate la nivel global

Potrivit celui mai recent bilanț, autoritățile române au diagnosticat cu boala infecțioasă provocată de noul coronavirus 18.791 de persoane la nivel național, iar numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu COVID-19 a ajuns la 1229. La nivel național, bilanțul deceselor a ajuns la 1231.

La nivel global, circa 5,8 milioane de oameni au fost depistați cu infecție cu SARS-CoV-2, iar bilanțul deceselor a trecut de 357.000.

„Am reușit, până acum, să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți. Cred că nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”, era îndemnul la prudență făcut de președintele Klaus Iohannis, în 19 mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe