Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică „Președintele Klaus Iohannis, un pro-european convins, nu a devenit peste noapte naționalist”, spune președintele Societății Premiului „Carol cel Mare”

„Președintele Klaus Iohannis, un pro-european convins, nu a devenit peste noapte naționalist”, spune președintele Societății Premiului „Carol cel Mare”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Mai 2020, 18:18
„Președintele Klaus Iohannis, un pro-european convins, nu a devenit peste noapte naționalist”, spune președintele Societății Premiului „Carol cel Mare” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Ceremonia de acordarea a Premiului Internațional „Carol cel Mare” pentru unitatea Europei a fost amânată din cauza crizei COVID-19 și nu este condiționată de declarațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, a afirmat Jurgen Linden, președintele Consiliului Director al Societății pentru conferirea distincției.
 

Președintele Societății Premiului „Carol cel Mare”, despre Klaus Iohannis

 

„Sunt absolut convins că președintele României este un pro-european convins. (…) Klaus Iohannis nu a devenit peste noapte nationalist”, a declarat Jurgen Linden, potrivit Digi 24.

Președintele Consiliului Director al Societății pentru conferirea Premiului Internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen a explicat că acordarea distincției nu este condiționată de aceste declarații:Acestea au fost analizate, dar nu modifică decizia acordării premiului”.
 

Președintele Iohannis acuza PSD că „se luptă să dea Ardealul ungurilor”

 

Declarația lui Jurgen Linden vine în contextul în care, în 29 aprilie, președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că „se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor. Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți? Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă. E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok (Bună ziua), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, afirma șeful statului.

Totul a început când Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc. Deși Senatul a respins de urgență inițiativa parlamentarilor UDMR - în speță a doi dintre ei, care candidaseră pe listele formațiunii din partea Consiliului Național Secuiesc - la câteva zile distanță se afla că și Camera superioară a Parlamentului a adoptat tacit un proiect de lege controversat, de această dată unul asumat de toți parlamentarii UDMR, care ar fi condus la situația în care limba unei minorități naționale ar fi devenit obligatorie în regiunile în care etnicii minoritari reprezintă o pondere de cel puțin 20% din populația comunității. Propunerea legislativă a fost interpretată de mulți ca fiind o încercare de a impune obligativitatea limbii maghiare în mai multe zone ale Ardealului.
 

Șeful statului, amendat de CNCD pentru declarație

 

În orice caz, președintele Iohannis a fost amendat cu suma de 5.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Decizia CNCD a fost adoptată cu 6 voturi „pentru” și 1 „împotrivă”.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă”,  a fost reacția Administrației Prezidențiale, pentru G4Media.ro.

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis