Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care interzice exportul de bușteni în următorii 10 ani. Va intra în vigoare de anul viitor

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care interzice exportul de bușteni în următorii 10 ani. Va intra în vigoare de anul viitor

Un articol de: Beatris Ionita - 16 Mai 2020, 18:43
 Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care interzice exportul de bușteni în următorii 10 ani. Va intra în vigoare de anul viitor Sursa Foto: Hepta Galerie foto (2) Politică

Preşedintele a promulgat, vineri, legea prin care se intezice exportul de lemn în afara Uniunii Europene începând cu anul viitor.

Potrivit noii reglementări, de la 1 ianuarie 2021 se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, din România în spaţiul extracomunitar.

Pentru cei care încalcă legea sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de la un 1 la 3 ani sau cu amendă de până la 100.000 de lei.

În vederea gestionării durabile a fondului forestier, în lege este prevăzută și crearea unui Registru Național de Evidenţă Informatizată a Proprietăţilor Forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Totodată legea prevede și crearea unui Catalogulului Naţional al Masei Lemnoase pentru asigurarea transparenţei recoltării masei lemnoase, de către autorităţile publice centrale care răspund de silvicultură, iar întocmirea Cadastrul Fondului Forestier este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului.

 

 

Legea care interzice exportul de bușteni  a fost votată de Camera Deputaților în luna aprilie 2020

 

 

Proiectul de lege iniţiat de PSD, a fost adoptat pe 23 aprilie de către Camera Deputaților cu 316 voturi ''pentru'' şi o abţinere. Alfred Simonis, considerat proiectul vital pentru ecosistemele din România pentru că, el ar fi văzut camioane de buşteni plecând din România jaf în perioada stării de urgenţă, în timp ce Guvernul nu au a acționat.

Legea a fost adoptată după ce trei ONG-uri românești pentru mediu au depus mai multe plângeri la Comisia Europeană, reclamând tăierile ilegale masive din zonele protejate și lipsa de acțiune din partea Ministerului Mediului.

 

 

România riscă să ajungă la Curtea Europeană de Justiție din cauza defrișărilor masive

 

 

Guvernul român nu și-a îndeplinit în mod repetat obligațiile de a-și proteja pădurile așa cum prevăd legile europene de mediu.

România a primit deja două avertismente din partea Comisei  Europeane pentru defrișare și poluare și dacă nu ia măsuri de stopare a fenomenului, riscă să fie chemată la Curtea Europeană de Justiție și să plătească daune materiale, de 400.000 de euro pe zi. În plus, Comisia a  transmis că este la curent cu faptul că zone forestiere întregi au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000.

Prin deschiderea procedurilor legale, Comisia Europeană avertizează România că situația este cât se poate de gravă și trebuie să înceteze să ignore obligația legală de a-și proteja pădurile. 

 


Situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în pericol din cauza defrișărilor

 

ONG-urile Agent Green și Fundația Dacica au tras un semnal de alarmă cu privire la tăierile din pădurea de fag de la Sarmizegetusa Regia distrug situl arheologic, monument UNESCO. Arbori seculari au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății Capitalei dacice, în timp ce tăierile organizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor, nu a vut loc pe traseul turistic.

 


România deține  jumătate de milion de hectare de păduri seculară, deși zone enorme au dispărut de când țara a aderat la Uniunea Europeană. În ariile protejate Natura 2000 se taie ca în codru, în timp ce multe specii de animale și plante sunt amenințate cu extincția.

Citeşte mai multe despre:   defrisari