Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Președintele Traian Băsescu a respins o lege care menține criteriul demografic pentru înființarea farmaciilor

Președintele Traian Băsescu a respins o lege care menține criteriul demografic pentru înființarea farmaciilor

Un articol de: - 21 Oct 2014, 18:40
Președintele Traian Băsescu a respins o lege care menține criteriul demografic pentru înființarea farmaciilor Foto: presidency.ro Politică

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea unei modificări a Legii farmaciei prin care se menţine criteriul demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban, şeful statului afirmând că această menţinere poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marți, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008.

În cerere, şeful statului precizează că reglementarea are ca obiect modificarea şi completarea Legii farmaciei 266/2008. "Parlamentul a adoptat această lege cu modificări faţă de forma iniţiatorului, menţinând criteriul demografic prevăzut la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban. Astfel, Legea transmisă promulgării elimină orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultând, aşadar, menţinerea acestui criteriu pe perioadă nedeterminată", susţine preşedintele.

"Cunoscând regulile concurenţiale, menţinerea criteriului demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, accesul agenţilor economici fiind, astfel, limitat. Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piaţă poate avea consecinţe asupra mediului concurenţial, implicit şi asupra consumatorilor. De aceea, consider oportun ca menţinerea acestui criteriu demografic să fie prevăzută pentru o perioadă de 6 - 9 luni, respectiv până cel mult la data de 30 septembrie 2015. De asemenea, solicit să ţineţi cont de faptul că, prin punctul său de vedere, cu nr. 12120/8.10.2014, Consiliul Concurenţei a transmis observaţiile sale asupra legii supuse promulgării. În acest sens, vă transmit, în copie, punctul de vedere primit de la Consiliul Concurenţei", scrie şeful statului.

Potrivit Consiliului Concurenţei, stabilirea unor criterii de înfiinţare a farmaciilor mai puţin restrictive, asistenţa financiară, unităţi mobile sau eliberarea medicamentelor de către medici sunt soluţii pentru aprovizionarea satelor, limitarea farmaciilor în oraşe neavând un efect direct.

Tot Consiliul Concurenţei preciza, într-un punct de vedere din 1 octombrie, că menţinerea criteriului demografic la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban nu se poate realiza decât pe o perioadă limitată, de 6 - 9 luni, respectiv până la cel mult data de 30.09.2015, prelungire avută în vedere din perspectiva necesităţii respectării legislaţiei privind procedurile de elaborare, avizare şi prezentare a proiectelor de acte normative.

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   presedinte