Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Prezicări MAE după cozile kilometrice de la secțiile de vot din DIASPORA: 'Au fost incidente tehnice izolate. Secțiile funcționează NORMAL' (VIDEO)

Prezicări MAE după cozile kilometrice de la secțiile de vot din DIASPORA: 'Au fost incidente tehnice izolate. Secțiile funcționează NORMAL' (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 26 Mai 2019, 15:39
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe Politică

Ministerul Afacerilor Externe transmite, după ce zeci de  români din Dispora s-au revoltat pentru că sunt nevoiți să stea ore întregi la cozi kilometrice pentru a vota, că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali.

De asemenea, sunt zvonuri potrivit cărora, în ciuda celor transmise de MAE, secția din Düsseldorf ar urma să se închidă.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

"Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot", transmite ministerul condus de Teodor Meleșcanu.

Amintim că zeci de mii de români stau la cozi imense, în diaspora, și așteaptă cu orele să poată vota la alegerile europarlamentare, dar și la referendumul pe Justiție. Unii dintre ei au scris pe rețelele sociale că au venit chiar și de la ora 02.00 dimineața în fața secțiilor de votare pentru a se asigura că vor apuca să voteze. Tot așteptând atâtea ore, parte din ei au ajuns la capătul răbdării și deja au apărut incidente. Oamenii acuză autoritățile române că și-au bătut joc de ei și că nu au deschis suficient de multe secții de votare, deși era de așteptat că prezența la urne va fi mare. Astfel, se pare că se repetă situația de la prezidențialele din 2014. (Detalii AICI)

"Reamintim cetățenilor români din străinătate că la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat un număr record de secții de votare, mai mare decât dublul numărului de secții organizate la scrutinele anterioare. Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate câte 190 de secții), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe secții de votare, numărul actual fiind de 441. Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), sunt organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare. În concluzie, numărul secțiilor de votare pentru cetățenii români din străinătate nu s-a redus, dimpotrivă s-a dublat, de la 190 la 441 în anul 2019.

Lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate", transmite MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români aflați în străinătate că pot vota la oricare dintre secțiile de votare organizate pe teritoriul statului în care se află temporar. Prin urmare, în cazul în care la una dintre secțiile de votare se constată prezență mai ridicată, ce implică un timp de așteptare mai mare pentru exercitarea dreptului de vot, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se deplaseze la cea mai apropiată secție de votare.

Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații. Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76, cu 3 mai multe decât în 2016), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29, cu 8 mai multe decât în 2016), Germania (25, cu 10 mai multe decât in 2016), Franța (17), Austria (9), Belgia (8).

Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secții de votare din străinătate. Au fost semnalate situații punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeași secție de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeași secție de votare). De asemenea, au fost semnalate situații în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetățeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale.

Ministerul Afacerilor Externe spune că "a promovat constant informații cu privire la procesul electoral: numărul de secții de votare, locația acestora, atât pe pagina web precum și pe conturile de pe platformele social media ale MAE și ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate. Demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, care au promovat pe plan local informații privind locația secțiilor de votare, procedura de vot, condițiile în care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegătorilor posibilitatea de a se informa și de a alege locațiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot.

În acest sens, a fost creată pe pagina de internet a MAE o rubrică specială, permanent actualizată, care conține informații electorale utile. Acestea au fost preluate, în timp real, pe conturile de socializare Facebook și Twitter pentru a veni în sprijinul cetățenilor români interesați."

Lista secțiilor de votare este disponibilă aici http://www.mae.ro/node/48090.

URMĂREȘTE AICI, ÎN TIMP REAL, PREZENȚA LA VOT.

Citeşte mai multe despre:   alegeri europarlamentare