Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Premierul Ludovic Orban, despre incidentul de pe Aeroportul din Cluj-Napoca: "MAI m-a informat că a fost demarată o anchetă pentru a stabili vinovățiile"/ "Ne așteptăm să plece peste 80.000 de români"

Premierul Ludovic Orban, despre incidentul de pe Aeroportul din Cluj-Napoca: "MAI m-a informat că a fost demarată o anchetă pentru a stabili vinovățiile"/ "Ne așteptăm să plece peste 80.000 de români"

Un articol de: George Lupu - 09 Apr 2020, 21:38
Premierul Ludovic Orban, despre incidentul de pe Aeroportul din Cluj-Napoca: "MAI m-a informat că a fost demarată o anchetă pentru a stabili vinovățiile"/ "Ne așteptăm să plece peste 80.000 de români" Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Premierul României, Ludovic Orban, a comentat joi seara, după sfârșitul ședinței de Guvern, haosul care a avut loc pe Aeroportul Internațional din Cluj Napoca, unde aproximativ 1.500 de români așteptau îngrămădiți ore în șir, fără să poată respecta distanțarea minimă pentru a se îmbarce în mai multe zboruri tip charter special organizate pentru a pleca să lucreze în agricultură, în Germania. Premierul a precizat că situația a fost creată pentru că directorul aeroportului nu a informat prefectul și comitetul județean de urgență pentru a putea lua măsurile necesare. ]n acest caz MAI va demara o anchet[ pentru aflarea exactă a celor vinovați.

"La Cluj a fost organizat un transport al unor muncitori români sezonieri, un transport cu mai multee aeronave care au fost programate într-un timp extrem de scurt, toți cei care trebuiau îmbarcați au fost transportați spre aeroport în jurul aceluiași interval orar. Directorul aeroportului nu a informat prefectul, comitetul județean pentru situații de urgență. Aceștia nu au putut dispune măsurile și efectivele de jandarmi pentru a putea respecta distanțarea fizică și alte măsuri de protejare a persoanelor care urmează să plece. MAI m-a informat că a fost demarată o anchetă pentru a stabili vinovățiile", a declarat premierul Ludovic Orban, ]ntr-un interviu pentru televiziunea publică

De asemenea, premierul a cerut demiterea managerului aeroportului din Cluj Napoca, măsură pe care o poate dispune Consiliul Județean.

Aeroportul se află în subordinea Consiliului Județean. Consiliul Județean a avut tentative de demitere a managerului aeroportului. A existat o decizie de repunere în functie în instanță. După acest episod sper că CJ Cluj va decide încă o dată demiterea aeroportului Cluj

De asemenea i-am solicitat ministrului Transportului să i-a legătura cu Autoritatea Aeronautică Civilă și cu Romatsa pentru a stabili niște condiții de programare a acestor zboruri și mai ales să împiedice situații similare", amai precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai precizat că în mai multe țări există solicitări pentru muncitori sezonieri. Angajatorii din țările respective au contracte cu firme din România care selectează cetățenii români care sunt dispuși să muncească sezonier după care se organizaează transportul lor.

Ludovic Orban a subliniat că autoritățile se așteaptă ca un număr de 80.000-90.000 de persoane să plece.

 

Haos pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca 

Scene șocante au avut loc joi pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, unde  aproximativ 1.500 de români s-au îngrămădit pentru a se îmbarca în 12 zboruri tip charter special organizate, cu destinația Germania.

Regulile de distanțare au fost complet ignorate, în imaginile surprinse de martorii oculari fiind surprins haosul și aglomerația. Pentru a face ordine în acest caz, prefectura Cluj a trimis jandarmeria la fața locului, și pentru a impune distanțarea minimă de 1,5 metri în persoanele din aeroport.

 

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Guvernul României