Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Primarul Constanței continuă să aprobe proiecte pe terenuri din Dosarul retrocedărilor, în care au fost condamnați la închisoare Mazăre, Strutinsky și Constantinescu: Decebal Făgădău candidează pentru un nou mandat

Primarul Constanței continuă să aprobe proiecte pe terenuri din Dosarul retrocedărilor, în care au fost condamnați la închisoare Mazăre, Strutinsky și Constantinescu: Decebal Făgădău candidează pentru un nou mandat

Un articol de: Ramona Zaharia - 15 Iul 2020, 14:17
Primarul Constanței continuă să aprobe proiecte pe terenuri din Dosarul retrocedărilor, în care au fost condamnați la închisoare Mazăre, Strutinsky și Constantinescu: Decebal Făgădău candidează pentru un nou mandat Politică

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, acuzat într-un dosar de corupție, alături de fostul edil Radu Mazăre și alți funcționari din cadrul Primăriei, candidează pentru un nou mandat de primar din partea PSD. Asta în condițiile în care Dosarul retrocedărilor de terenuri de la amlul mării s-a lăsat cu ani grei de închisoare pentru Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu și omul de afaceri Sorin Strutinsky. Iar, potrivit evz.ro, primarul Făgădău ar fi ”continuatorul combinațiilor imobiliare ale celor trei”, în condițiile în care a aprobat în continuare proiecte pe terenuri din dosarul retrocedărilor.

Conform sursei citate, ajuns la conducerea Primăriei Constanța, Decebal Făgădău s-a asigurat că ”aceste terenuri vor fi valorificate prin construirea de blocuri de locuințe și astfel să securizeze profit pentru interpușii grupării, cum ar fi soții Coman, Marius și Lavinia, finii lui Sorin Strutinsky”, cel care a fost condamnat recent la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de trafic de influență, printr-o decizie definitivă a judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța.

Un exemplu în acest sens este cel al soților Coman care, în 2016 solicitau Primăriei Constanța eliberarea unui Certificat de urbanism pentru un teren din Tomis Nord, pe care l-au primit după aproximativ patru luni, iar în martie 2020 Primăria a aprobat Planul Urbanistic Zonal, în doar cinci zile proiectul ajungând, apoi, în consultare publică.

Totul se întâmpla în plină pandemie de coronavirus, atunci când locuritorii din cartierul Tomis Nord au fost înștiințați ”că a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare pentru un PUZ care să permită dezvoltarea unui proiect imobiliar P+4 în zonă, pe terenul de aproape 300 de mp”. Cu alte cuvinte, constănțenii din zonă s-au trezit fără locuri de parcare.

Sursa citată mai precizează că terenul în cauză a fost, încă din anul 2001, ”obiectul unor tranzacții dubioase”. În acea perioadă, când primar al Constanței era Radu Mazăre, Cocăneanu Constantin Ioan Dumitru solicita retrocedarea în natură a unui teren situat în cartierul KM 5. El a fost despăgubit cu mai multe terenuri situate în Constanța, în Palazu Mare și în stațiunea Mamaia cu o valoare de peste 2,8 milioane de dolari. Numai că terenul din Palazu Mare avea alți proprietari, carel-au recuperat astfel că Cocăneanu a cerut din nou să fie despăgubit și s-a ales în iunie 2012 cu terenul din Tomis Nord, pe care i l-a dat fiului său vitreg, Tudorache Răsvan Mircea.

”După patru ani de retrocedări și schimburi ilegale, prin interpuși, terenul cu pricina a ajuns din domeniul public al Primăriei la tandemul Cocăneanu-Tudorache și ulterior, în 2016, cu Făgădău proaspăt primar, în proprietatea soților Coman”, mai arată sursa citată.