Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Cristian Cîrjaliu ar fi vândut o bucată de plajă firmei ginerelui său

Primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Cristian Cîrjaliu ar fi vândut o bucată de plajă firmei ginerelui său

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 12 Iun 2020, 10:15
Primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Cristian Cîrjaliu ar fi vândut o bucată de plajă firmei ginerelui său Foto: ordinea.ro Politică

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Secretara comunei constănețene, Ancuța Calust, va ajunge și ea în fața instanței, cu acuzația de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Dosarul are legătură cu vânzarea unei bucăți de plajă către o firmă deținută de rude ale edilului. Firma ar aparține unui apropiat al fratelui său, iar, după vânzare, în societate a intrat și ginerele primarului.

 

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA Constanța pentru abuz în serviciu în formă continuată

 

Primarul comunei constănțene Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în legătură cu vânzarea unei bucăți de plajă. 

În aceeași cauză a fost trimisă în judecată și Ancuța Calust, secretarul comunei Agigea, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Nu a fost dispusă nicio măsură preventivă în cazul celor doi, ei urmând a fi judecați în stare de libertate.

Procurorii DNA, serviciul teritorial Constanța, susțin că, în perioada 2012 – 2013,  primarul Cristian Maricel Cîrjaliu a inițiat și a pus în executare două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren de 8.940 mp, inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.

Terenul ar fi fost apoi împărțit în șapte loturi distincte, parte dintre ele ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului.

Ancuța Calust, secretarul comunei, a ajuns în atența procurorilor pentru că ar fi avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

„Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Societatea păgubită s-a constituit parte civilă cu sumele de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Constanța. 

 

Firma care a primit bucata de plajă aparține unui apropiat al fratelui primarului. După vânzare, ginerele edilului a intrat în societate

 

Publicația Info Sud-Est susține că primarul Cîrjaliu, care are trei mandate deja, a expropriat societatea unor pescari, deși acestora li se recunoscuse dreptul de proprietate asupra terenului prin două hotărâri judecătorești. 

După expropriere, Primăria Agigea a împărțit terenul în șapte loturi. 

În aprilie 2013, primarul a concesionat o bucată de 1700 de mp, pentru 25 de ani, societății Cherhana Bibanu SRL. Prețul concesiunii: 0,83 de euro/mp/lună.  

În mai 2014, Primăria Agigea a întrerupt concesiunea și a vândut societății cei 1700 de mp de pe plajă cu 86 de lei/mp. Tranzacția ar fi avut loc fără licitație.

Firma a fost înființată în 2013 de Ianis Stere Caracotă, iar la scurt timp în societate a intrat și Dumitru Stanciu, care devine administrator și care îl numește ”naș” pe fratele primarului Cîrjaliu, Bogdan Cîrjaliu.

Fratele primarului a împrumutat firma ”finului” cu 128.000 de lei, pentru ca aceasta să poată cumpăra terenul de pe plajă. Ulterior, în firmă a fost cooptat și ginerele primarului, Ionuț Cîrjaliu Nuțoaia, precizează Info Sud-Est.

Cristian Maricel Cîrjaliu este primar PSD din 2008.