Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Primarul USR-PLUS al Sectorului 2 taie bursele elevilor pentru a acoperi gaura de la bugetul local

Primarul USR-PLUS al Sectorului 2 taie bursele elevilor pentru a acoperi gaura de la bugetul local

Un articol de: George Lupu - 20 Noi 2020, 16:53
Primarul USR-PLUS al Sectorului 2 taie bursele elevilor pentru a acoperi gaura de la bugetul local foto: Facebook Politică

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat că va tăia bursele elevilor din sector, pe motiv că nu au fost justificate din punct de vedere educațional, ci doar electoral. 

La mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, susținut de USR-PLUS, a luat o decizie care a declanșat indignare în rândul părinților și al elevilor. Pentru a face economie la buget edilul a tăiat bursele elevilor din sector, pe motiv că acestea nu sunt justificate educațional, ci doar electoral.

De când am preluat mandatul, am luat la puricat toate bugetele din subordinea primăriei. Concluzia – o gaură de 109 milioane. De ce? Motivele prezentate au fost diverse, dar toate în linia “așa ni s-a spus să facem”. De către cine? Toți ridică din umeri și amintesc timid de foștii decidenți.

Adevărul e enervant de simplu și e deja o practică uzuală în România. A fost an electoral și multe dintre bugetele alocate pentru 2020 au fost cheltuite la foc automat până în septembrie, ca să dea bine. Acum, după alegeri, au venit înapoi să ceară rectificări fiindcă au furnizori de plătit, credite de angajament de achitat, mecanisme vechi de uns, etc.

De trei săptămâni lucrăm la balansarea acestui buget. Am trecut prin trei faze prin care direcțiile au tăiat tot ce au crezut ei că se poate. După multe insistențe s-a renunțat la multe cheltuieli care pot aștepta și tot mai lipsesc 40 de milioane. Am scos din buget toate plățile de la lucrările care nu se finalizează anul acesta, toate “investițiile” cu dedicație, toate matrapazlâcurile care risipesc banul public”, a anunțat primarul Sectorului 2.

Bursele elevilor au fost trecute pe lista neagră a noului primar, la pachet cu economiile pentru anularea iluminatului festiv din această iarnă:

“A da, inclusiv faimoasele beculețe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră și după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administrații, nu ne mai permitem să irosim niciun leu. Îmi place să cred că am fost votat ca să iau decizii responsabile, chiar și atunci când sunt neplăcute.

Tot nu e suficient. În zilele următoare vom finaliza ultima tură de tăieri. De această dată fără directorii care par că nu pot renunța la anumite năravuri nici în caz de forță majoră.

În aceste calcule intră și bursele. Și acestea au fost în regim de campanie. Față de anul școlar 2017-2018 când 12.000 elevi au primit o formă sau alta de bursă, în anii cu alegeri peste 20.000 elevi au primit de la fosta administrație o mică stimulare. Susțin cu tărie investițiile în educație, dar modul de atribuire a acestor bani nu a avut nici raționamente de performanță, nici un scop educațional clar definit. Au fost pur electorale și asta se vede cu ochiul liber din numărul de beneficiari care s-a dublat brusc în anul alegerilor locale și mai ales din modul de distribuire a acestor fonduri”, precizează edilul.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

 

Acesta explică faptul că bugetul pe 2020 pentru această cheltuială a fost de 37,7 milioane. Până în septembrie s-au consumat 27,9 milioane, au rămas aproximativ 10 milioane disponibile. Insuficient pentru a plăti restul de burse în aceleași condiții. Avem nevoie să suplimentăm cu aproximativ 6 milioane pentru a rămâne într-o zonă similară.

“Diferența dintre ce avem și ce avem nevoie e așa de mare încât fosta administrație, care a promovat cuantumurile aflate în plată în anul școlar 2019-2020, nu a adoptat niciun HCL cu privire la bursele școlare înainte de a pleca. De ce? Pentru că știa că nu sunt bani. Pentru că a cheltuit iresponsabil, în an electoral, bugetul pe care tot ea l-a votat. Au mizat totul pentru beneficiul lor în alegeri. Și tot nu le-a ieșit.

Voi convoca Consiliul Local săptămâna viitoare pentru a dezlega această situație. Lucrăm intens să echilibrăm bugetul responsabil. Vom lua decizii ferme, raționale, având mereu în gând interesul comunității pe termen lung. “Greaua moștenire” e doar un obstacol pe care îl vom depăși printr-un efort susținut, nu e un motiv să ne oprim din drumul nostru.

Ca să fie clar, o scurtă recapitulare:

Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie e că fosta administrație nu a binevoit să treacă prin Consiliul o hotărâre în acest sens pentru anul de studiu 2020-2021. Până nu avem acest cadru legal, niciun leu nu poate fi virat către elevi. Acest lucru se va rezolva în următoarea ședință de Consiliu Local.

Vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse.

Vom repara inechitățile din acest mecanism astfel încât să fie centrat pe performanță și nevoia reală, nu pe un populism hrăpăreț”, mai spune primarul.

Citeşte mai multe despre:   Radu Mihaiu,   USR-PLUS,   sector 2