Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Prin testarea în masă a bucureștenilor, Costache s-ar fi referit la studiul pregătit de Streinu-Cercel și experții de la INBI „Matei Balș”. Chiar comunicarea defectuoasă ar fi condus la plecarea sa din Guvern

Prin testarea în masă a bucureștenilor, Costache s-ar fi referit la studiul pregătit de Streinu-Cercel și experții de la INBI „Matei Balș”. Chiar comunicarea defectuoasă ar fi condus la plecarea sa din Guvern

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Mar 2020, 16:17
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Prin testarea în masă a bucureștenilor, Victor Costache s-ar fi referit la studiul pregătit de Streinu-Cercel și experții de la INBI „Matei Balș”. De altfel, chiar comunicarea defectuoasă ar fi condus la demisia sa

Atunci când vorbea despre testarea tuturor bucureștenilor, Victor Costache, care a renunțat joi la postul de ministru al Sănătății, se referea la strategia pregătită de Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, alături de ceilalți experți ai instituției.

De altfel, tocmai acest anunț ar fi condus la demisia lui Victor Costache, care s-a dovedit un slab comunicator pe parcursul crizei și a lăsat să se înțeleagă că locuitorii Capitalei ar fi fost aleși să fie testați pe criterii subiective, arată Medika TV.

Studiul pus la punct la cel mai mare institut de boli infecțioase din țară va stabili, în funcție de concluzii, măsurile necesare pentru limitarea și, în cele din urmă, oprirea răspândirii de COVID-19.

Documentul obținut de Medika TV se numește Screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației din București”. Potrivit documentului aprobat de ministrul Victor Costache cu o zi înainte de demisie, studiul este unul transversal, „de cuantificare a nivelului de circulație al SARS-CoV-2 în populația generală, începând cu luna martie 2020, pe perioada pandemiei.”

Eșantionul de studiu a fost estimat la 10.514 de persoane de pe raza Capitalei, iar corpusul de cercetare presupune înainte de toate realizarea unei evidențe a imobilelor bucureștene cu destinația locuință. Mai apoi, pe baza unui algoritm de randomizare vor fi aleși efectiv oamenii incluși în testare. Între timp, chiar Adrian Streinu-Cercel l-a prezentat opiniei publice. (Alte detalii AICI)

Metodologia de testare prevede atât utilizarea testelor rapide, cât și a celor moleculare de tip PCR. Evaluările ar urma să fie realizate de către echipe medicale, ce vor merge din ușă în ușă la persoanele cuprinse în corpusul de cercetare. Totuși, pentru ca eșantionarea să fie corectă, iar studiul să capete relevanță, asociațiile de proprietari ale imobilelor selectate.

vor trebui să pună la dispoziție informațiile privind numărul de apartamente dintr-un imobil,„”cu specificarea numărului de locatari și a grupei de vârstă, pentru fiecare apartament.”

Grupele de vârstă, în număr de cinci, sunt:

  • 0-19 ani
  • 20-44 de ani
  • 45-64 de ani
  • 65-79 de ani
  • +80 de ani.

Deși nu a dezvăluit modul cum este pregătit studiul, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, dăduse deja o serie de indicii.

„Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecţioase şi Tropicale Matei Balş, şi l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureştiul este cea mai mare aglomerare urbană şi aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă şi în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (…) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a şi pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului Bucureşti. Am pus primele baze ale acestei operaţiuni de sănătate publică, şi anume Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balş 12 maşini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mişcare, astfel încât medici să meargă la bucureşteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou”, declarase edilul.

Citeşte mai multe despre:   Victor Costache,   Institutul Matei Bals