Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cum a argumentat DNA cererea de arestare preventivă a medicului Mircea Beuran

Cum a argumentat DNA cererea de arestare preventivă a medicului Mircea Beuran

Un articol de: George Lupu - 17 Feb 2020, 17:04
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Chirurgul Mircea Beuran, șeful echipei de medici care a derulat intervenția de la Spitalul Floreasca în timpul căreia o pacientă a fost cuprinsă de flăcări, a fost plasat în arest la domiciliu sub suspiciunea că acesta ar fi primit 10.000 de euro mită să trucheze un concurs pentru ocuparea unui post de asistent universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. 

Deși DNA a cerut ca medicul să fie arestat preventiv, judecătorii de la Tribunalul București au respins, vineri, cererea procurorii anticorupție au respins solicitarea și au decis să îl plaseze în arest la domiciliu. 

„Se va observa și gravitatea faptei săvârşite, constând în «vânzarea» unui post de …de către însuși cel care … și care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanța, iar nu „vânzarea-cumpărarea”, contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar (și, lato sensu, în domeniul medical). O astfel de practică, a «vânzării» posturilor, are ca efect angajarea în sistemul universitar și medical a unor persoane fără o înaltă pregătire, rezultând mai apoi o slabă calitate a actului medical. Gravitatea faptei trebuie să aibă drept consecință un răspuns pe măsură, pentru ca persoanele care doresc accesarea unui post să știe că singura cale în acest sens este performanța. 

A proceda altfel, înseamnă a întreține iluzia celor care doresc să dobândească un post (în special tinerii absolvenți) că pot exista căi alternative (dacă nu exclusive) de obținere a acestor posturi, în sensul «cumpărării» acestora. Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenți ai instituțiilor de medicină) au ales să părăsească țara, indicând corupția drept principală cauză a acestui «exod». Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedește și cazul de față. Constatăm, de asemenea, că suma care a constituit obiectul „tranzacției” este una considerabilă: ….

De altfel, nici după discuția (finală și definitorie) din ....2020 (înregistrată în mediul ambiental), în care a recunoscut primirea mitei, inculpatul nu a înțeles să restituie imediat cei …, prețul „vânzării” postului, ci a continuat să îi ofere „speranțe” denunțătoarei. Trebuie remarcat, cu privire la această discuție ambientală, că inculpatul, în mod condamnabil, s-a prevalat de propria turpitudine și i-a spus denunțătoarei, după ce acesta i-a cerut restituirea sumei (de …) privind mita, că… finalizând discuția cu exprimarea … 

Se observă faptul că, prin ultima remarcă, inculpatul își folosește ascendentul profesional asupra martorei denunțătoare și sugerează posibilitatea de a încheia toate relațiile de colaborare cu aceasta (într-un mod nefavorabil acesteia, câtă vreme inculpatul era și coordonatorul lucrării de doctorat al martorei). Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupției din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia", se arată în motivare”, arată motivarea DNA.


 

Citeşte mai multe despre:   Mircea Beuran,   DNA