Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Proiect de lege: Cei care vor denigra însemnele naționale vor fi pedepsiți cu închisoarea

Proiect de lege: Cei care vor denigra însemnele naționale vor fi pedepsiți cu închisoarea

Un articol de: - 10 Oct 2015, 10:39
Proiect de lege: Cei care vor denigra însemnele naționale vor fi pedepsiți cu închisoarea Foto: tricolor.rs.ro Politică

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Penal, Parlamentarii PSD și UNPR doresc reintroducerea pedepselor cu închisoarea pentru infracțiunea de dispreț pentru însemnele naționale. Aceste pedepse vor de la 1 an la 3 ani, potrivit mediafax.

Potrivit proiectului, fapta publică prin care se va exprima dispețul pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 3 ani, iar dispețul pentru emlemele sau semnele folosite de autorități, cu pedeapsă între 6 luni și 2 ani.

Cei 36 de parlamentari au precizat că în actualul Cod Penal nu se află și prevederi care privesc condamnarea pentru disprețul însemnelor României, așa cum era în vechiul Cod Penal, în articolul 236.

"Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european şi internaţional prin toate însemnele României care, conform Constituţiei (...), sunt: drapelul României, Ziua naţională a României, stema ţării şi sigiliul statului", se arată în expunerea motivelor proiectului.

În acesta, se precizează că "dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemnea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dispreţ, nu doar ca şi număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor), la cele scrise (articole cu conţinut ofesator, desene) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege".

Proiectul se află în consultare publică la Senat din data de 6 octombrie.

Citeşte mai multe despre:   cod penal,   Parlamentul Romaniei,   proiect de lege