Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Proiectul de lege privind carantina şi izolarea a fost adoptat de Camera Deputaților: Ce amendamente au fost depuse de deputați

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea a fost adoptat de Camera Deputaților: Ce amendamente au fost depuse de deputați

Un articol de: Traian Avarvarei - 09 Iul 2020, 21:16
Proiectul de lege privind carantina şi izolarea a fost adoptat de Camera Deputaților: Ce amendamente au fost depuse de deputați Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Camerei Deputaţilor a adoptat, în ședința de joi seara, proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, cu 266 de voturi ”pentru”, 11 voturi ”împotrivă” și 8 abțineri. Anterior, Comisia juridică din Camera Deputaților a adoptat mai multe amendamente cu privire la proiectul de lege al Guvernului referitor la carantină și izolare. Astfel, deputații juriști au venit cu mai multe propuneri în ceea ce privește definiția carantinei și a izolării, tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus, cât și cu privire la felul în care poate fi contestată măsura carantinării. Proiectul de lege va merge în Senat care este forul decizional.

 

Legea privind carantina și izolarea, adoptată de Camera Deputaților

 

Un amendament adus de aleșii PSD la proiectul Guvernului arată că măsura de carantină a persoanelor poate fi luată printr-o decizie motivată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare pacient în parte.

Totodată, social-democrații au venit cu modificări și în ceea ce privește definiția izolării. Aceasta este descrisă ca ”măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi  reducerii gradului de contagiozitate”.

 

Deputații au venit cu mai multe amendamente la proiectul de lege referitor la carantină și izolare

 

În ceea ce privește tratamentul persoanelor testate pozitiv cu COVID-19 se precizează necesitatea acceptului celui vizat.

De asemenea, în Comisia Juridică a fost adoptat un amendament care prevede o procedură specială prin care cetățenii pot contesta extrem de rapid o măsură pe care o consideră a fi incorectă, urmând a primi o decizie în instanță la fel de rapid.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

„Judecarea acţiunilor introduse împotriva actelor administrative se face de urgenţă şi cu precădere”, se arată în amendamentul citat.

Totodată, decizia primei instanţei este executorie. Cu alte cuvinte, persoanele plasate în izolare sau în carantină pot ieşi fără probleme pe stradă chiar dacă este atacată decizia.

Legea privind carantina și izolarea, declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, a fost modificată semnificativ de aleșii PSD care au introdus astfel și posibilitatea ca o persoană nemulțumită de faptul că stă în carantină sau în izolare poate ataca de îndată decizia la instanța de judecată, iar instanța este obligată să audieze persoana respectivă prin orice mijloace, inclusiv prin telefon. În cazul în care reclamantul nu are un apărător ales, trebuie să i se pună la dispoziție un apărător din oficiu. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea deciziei se poate face în cel mult 48 de ore de la pronunțarea primei instanțe.

Proiectul pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, care pune în concordanță cerințele CCR privind carantinarea, izolarea și internarea obligatorie, a fost aprobat, luni, de Guvern.

 

Klaus Iohannis: Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea

 

Într-o declarație de presă susținută, miercuri, președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să adopte în regim de urgență legea care reglementează carantina și izolarea. 

”Suntem într-o situație foarte complicată. Este momentul să lăsăm divergențele politice și să ne concentrăm pe soluții. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea. Nu este momentul să disperăm, dar nu este momentul nici să lăsăm garda jos. Haideți să facem un efort să continuăm. Nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și viața celor dragi vouă. Nu vorbim de politică, ci de o boală care a rămas în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare dacă cineva dă o lege sau un act administrativ.”, a spus Klaus Iohannis. 

Citeşte mai multe despre:   Camera Deputatilor