Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Liderii PSD au votat să boicoteze învestirea Guvernului Orban II. Declanșarea anticipatelor ar putea fi tergiversată

Liderii PSD au votat să boicoteze învestirea Guvernului Orban II. Declanșarea anticipatelor ar putea fi tergiversată

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 19 Feb 2020, 17:16
Politică

Liderii PSD au votat în unanimitate ca parlamentarii social-democrați să nu participe la ședința plenului Parlamentului în care este programat votul de învestitură a Guvernului Orban II, informează G4Media, care citează surse din partid.

Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD de miercuri. Astfel, există șanse ca în ședința plenului din 24 februarie să nu se întrunească cvorumul pentru ca votul pe învestitură să fie dat. Consecința ar fi tergiversarea calendarului pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Încă din 11 februarie, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, anunțase că partidul din care face parte ia în calcul să nu participe la vot: „Cu siguranţă, nu vom vota acest Guvern incompetent, incapabil, aservit grupurilor de interese. Însă, luăm în calcul ca, până la răspunsul Curţii Constituţionale a României la sesizarea făcută cu privire la desemnarea abuzivă a premierului Ludovic Orban pentru a doua oară, luăm în calcul să nu participăm la acest vot”.

Luni seară, Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat că dacă Ordonanța de Urgență privind anticipatele nu va fi votată de Parlament, atunci există riscul să nu se poată respecta termenul de 90 de zile impus de Constituţie pentru organizarea acestui scrutin, din momentul în care preşedintele dizolvă Legislativul.

Ordonața în cauză a fost deja respinsă de Senat și urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, forul decizional.

Printre prevederile cuprinse în această OUG se numără: dreptul românilor de a vota la orice secție din țară sau din străinătate, dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, dreptul românilor din străinătate de a vota trei zile.

„Există riscul ca, dacă nu se adoptă această ordonanţă, să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatoriu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul”, a susținut Orban.

El a mai precizat, de asemenea, că PNL ar putea ataca la Curtea Constutuțională respingerea OUG, dacă aceasta va trece și de Camera Deputaților.

De altfel, nici premierul desemnat nu este 100% sigur că va fi întrunit cvorumul în ședința plenului din 24 februarie: „Nu pot să garantez 100%. Vom vedea. Sigur că dacă PSD-iștii vor chiuli de la serviciu, e posibil să nu avem cvorum. Orice astfel de atitudine de boicot va fi sancționată drastic de oameni”.
 

Citeşte mai multe despre:   PSD,   Guvern PNL,   Parlament