Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Reacția PSD la criticile lui Iohannis

Reacția PSD la criticile lui Iohannis

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Mar 2019, 22:24
Foto: Inquam Photos Politică

PSD a reacționat printr-un comunicat la criticile formulate de președintele Klaus Iohannis, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în cadrul unui eveniment privat organizat la Washignton, că România își va muta ambasada la Ierusalim. Social-democrații îl acuză pe șeful statului că subminează relațiile dintre România și statele arabe. Interesant este că fix aceeași acuzație este adusă chiar PSD-ului, după anunțul premierului Dăncilă. ”Poziția anunțată de ea în SUA, la un eveniment privat - nu unul de stat, e o poziție care schimbă cu 180% politica externă a României de 50 de ani în Orientul Mijlociu, una în care am putut ajuta și Israelul și statele arabe, Palestina în speță. Acum ne-am urcat într-o tabără”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV. (Detalii AICI)

”Toate atacurile prezidențiale pe acest subiect denotă un amatorism total al președintelui Iohannis în materie diplomatică și o deconectare completă de la interesele României pe plan extern.

După ce Iohannis a servit propaganda rusă afirmând că cetățenii din Republica Moldova ar reprezenta un popor distinct de poporul român, astăzi vine să submineze relațiile dintre România și statele arabe, insinuând că poziția exprimată de doamna prim-ministru ar fi în opoziție cu lumea arabă.

Îi amintim președintelui Iohannis, că pe plan extern România a avut, în mai multe rânduri, poziții similare cu cele susținute de Israel sau în favoarea Israelului, fără ca acestea să fie considerate ca gesturi de ostilitate față de lumea arabă. De exemplu, în anul 2011, când Ministerul Afacerilor Externe era condus de un liberal (fost PDL), România nu a susținut inițiativa unilaterală de declarare a statului palestinian la Organizația Națiunilor Unite, fără ca această poziție a României să fie interpretată ca o ofensă adusă statelor arabe.

Înainte de a critica poziția exprimată de PSD și de premierul Viorica Dăncilă în favoarea mutării Ambasadei României la Ierusalim, președintele Iohannis ar trebui să asigure un cadru instituțional adecvat pentru ca România să adopte o poziție clară față de acest subiect. Mai gravă decât orice decizie pe acest subiect este lipsa oricărei decizii, din care România nu ar avea nimic de câștigat în plan diplomatic și geostrategic”, a transmis PSD, printr-un comunicat.

Anterior, președintele Klaus Iohannis declarase că România a avut o relație solidă cu lumea arabă până duminică, atunci când ”doamna Dăncilă a reușit să o pună pe butuci și pe asta”.

”Trebuia să îl primesc în această seară pe regele Abdulah al Iordaniei, dar, datorită diletantismului (SIC!) doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relația, nu mai e cazul. Regele Iordaniei s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres în America și a contramandat vizita. România a construit o relație solidă cu lumea arabă, a fost una dintre puținele constante din politica externă a României. Până ieri... Acum, doamna a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Nu e o glumă, e foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic!”, a declarat Klaus Iohannis, la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România.

Citeşte mai multe despre:   psd,   klaus iohannis
 
 
 
Loading...