Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică PSD vrea o stare intermediară de 15 zile, redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din hoteluri. Lucian Romașcanu: Fără aceste măsuri, nu vom vota legea

PSD vrea o stare intermediară de 15 zile, redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din hoteluri. Lucian Romașcanu: Fără aceste măsuri, nu vom vota legea

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 14 Iun 2020, 15:50
PSD vrea o stare intermediară de 15 zile, redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din hoteluri. Lucian Romașcanu: Fără aceste măsuri, nu vom vota legea Captură Video Politică

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat că social-democrații nu vor vota prelungirea stării de alertă, în forma în care este ea acum. Partidul vrea în loc o stare intermediară de maximum 15 zile și redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din interiorul hotelurilor. Asta în contextul în care premierul Ludovic Orban a avertizat că, în cazul unui vot al Parlamentului împotriva stării de alertă, „riscul unui nou val epidemic este foarte mare”. Șeful Guvernului chiar și-a manifestat speranța că „va exista o majoritate care să înţeleagă faptul că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”. Și ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a arătat optimist că parlamentarii vor vota prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

 

PSD nu votează starea de alertă. Lucian Romașcanu: Susţinem o stare intermediară, de 15 zile

 

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al social-democraților, a anunțat că aceștia nu vor vota prelungirea stării de alertă, în forma ei de acum.

„Am decis în primă instanță să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă limitată, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să includă doar măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei. Nimic mai mult. E necesar, firește, ca autorităţile să poată dispune punctual de măsuri de siguranţă acolo unde este necesar și conform legii. Instituirea stării de urgenţă la nivel local va fi posibilă”, a declarat, duminică, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

„E necesară deschiderea spitalelor pentru populație”, a mai afirmat Romașcanu, preluând informații apărute în spațiul public despre persoane bolnave cărora li s-a refuzat internarea în spitale, pe motiv că nu sunt disgnosticate și cu coronavirus. În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că nu mai există nicio restricție la internarea pacienților, că spitalele au obligația să primească persoanele care au nevoie de tratament și dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci este vina managerilor de spitale și a administrațiilor locale, care le au în subordine.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai spus că e necesară și „stoparea numirilor de coafeze pe funcții bănoase”.

Lucian Romașcanu a mai precizat că o decizie finală pe votul PSD din Parlament la prelungirea stării de alertă va fi luată luni, cadrul Comitetului Executiv al partidului.

 Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Propunerile PSD pentru Legea de aprobare a Hotărârii de Guvern: Redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din hoteluri

 

Social-democrații susțin că vor veni cu propriile lor prevederi în Legea ce va aproba Hotărârea de Guvern. Același lucru l-au făcut și când Executivul a emis prima Hotărâre privind starea de alertă: ajunsă în Parlament la vot, proiectul guvernanților liberali a fost masiv modificat de către majoritatea parlamentară controlată de PSD.

De exemplu, PSD vrea ca această stare intermediară să aibă maximum 15 zile. 

Alte prevederi enumerate de Lucian Romașcanu:

  • Deschiderea spitalelor pentru pacienţii non-COVID-19. 
  • Achizițiile publice să se facă transparent, cu licitaţie. 
  • Deschiderea bisericilor
  • Deschiderea restaurantelor din hoteluri

„Astea vor fi măsurile pe care vom încerca să le introducem în lege şi, fără ele, PSD nu va vota legea trimisă în Parlament”, a mai afirmat Romașcanu.

Despre achizițiile publice făcute în ultima perioadă, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat: „Guvernul spune că achizițiile publice cu licitație ar împiedica acţiunea imediată în caz de nevoie. În trei luni, ei nu au reușit nici măcar cu procedurile simplificate să facă achizițiile de echipamente de protecție atât de necesare. Nu vedem cum ar putea să-i încurce licitațiile de acum încolo”. 
 

Citeşte mai multe despre:   Lucian Romascanu,   PSD,   stare de alerta,   stare intermediara,   coronavirus,   Parlament