Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică PSD vrea să mai dea o lovitură democrației. Sub pretextul transparentizării, social-democrații vor să desființeze ONG-urile

PSD vrea să mai dea o lovitură democrației. Sub pretextul transparentizării, social-democrații vor să desființeze ONG-urile

Un articol de: - 09 Iun 2017, 10:46
PSD vrea să mai dea o lovitură democrației. Sub pretextul transparentizării, social-democrații vor să desființeze ONG-urile Foto:Aktual24 Politică

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), avertizează că parlamentarii PSD Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae au propus un proiect legislativ, aflat acum în procedură de urgență la Senat, care aduce modificări importante Ordonanței ce reglementează activitatea organizațiilor și fundațiilor.

Astfel, ONG-urile ar urma să fie obligate, sub sancțiunea desființării în 30 de zile, să își publice în Monitorul oficial, de două ori pe an, veniturile și cheltuielile, cu evidențierea distinctă a persoanelor care aduc respectivele venituri și a activităților care le generează. 

Asta deși PSD însuși nu publică sumele de bani de care beneficiază și pe care le-a cheltuit în campanii, dar nici lista persoanelor dau bani partidului.

Prin urmare, APADOR-CH, dar și alte ONG-uri au semnat o scrisoare de protest adresată Parlamentului și Guvernului, cerându-le să dea dovadă de transparența pe care o pretind de la sectorul neguvernamental și să organizeze dezbateri publice înainte de a opera astfel de modificări legislative. 

”Pe lângă faptul că unele dintre afirmațiile din expunerea de motive sunt eronate, considerăm că impunerea unor sarcini suplimentare și inutile ONG-urilor, care oricum au aceleași obligații fiscale ca și celelalte entități private din țară, este o povară administrativă inutilă și un mijloc de control politic asupra sectorului neguvernamental”, notează APADOR-CH.

Asociația mai susține că Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social a organizat în ultimele luni câteva dezbateri cu ONG-urile, chiar pe tema modificărilor cerute de unele organizații la OG 26/2000, totuși la niciuna dintre întâlniri nu s-a discutat și despre propunerile PSD.

”În timpul campaniei electorale din 2016, dar și în timpul protestelor de amploare din iarna acestui an au existat poziții publice ale unor politicieni care insinuau interese oculte ale ONG-urilor în „destabilizarea țării”. Iar unele dintre modificările legislative aflate în discuție par inspirate din modele adoptate recent în țări vecine precum Ungaria sau Rusia”, amintește APADOR-CH.

Scrisoarea ONG-urilor către parlamentari și Guvern poate fi citită integral AICI.

Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...

Citeşte mai multe despre:   PSD,   venituri,   cheltuieli