Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Raluca Prună: Procedura de revocare a lui Lazăr n-are temei legal. Toader aruncă un dubiu asupra actelor semnate de Procurorul General, lucru extrem de grav (VIDEO)

Raluca Prună: Procedura de revocare a lui Lazăr n-are temei legal. Toader aruncă un dubiu asupra actelor semnate de Procurorul General, lucru extrem de grav (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 01 Noi 2018, 22:49
Raluca Prună: Procedura de revocare a lui Lazăr n-are temei legal. Toader aruncă un dubiu asupra actelor semnate de Procurorul General, lucru extrem de grav (VIDEO) Politică

Raluca Prună, fost ministru al Justiției, a declarat că atitudinea actualului ministru, Tudorel Toader, în ceea ce-l privește pe Procurorul General Augustin Lazăr este extrem de periculoasă. În primul rând pentru că Toader încearcă, prin scandalul creat, să acopere o procedură de revocare din funcție a lui Lăzăr care nu are temei legal și, mai grav, pentru că Toader, aruncând dubii asupra procedurii prin care Lazăr a fost numit Procuror General, practic aruncă dublii și asupra tuturor actelor pe care Lazăr le-a semnat de-a lungul mandatului său. 

”Ca jurist, cred că asistăm la toată această ceață cu privire la procedura de numire pentru a ascunde faptul că procedura de revocare pare să fie lipsită de temei legal - eu, ca jurist, consider că nu există temei legal pentru declanșarea procedurii de revocare -, iar a doua chestiune, care este de o gravitate încă și mai mare, e că a arunca în spațiul public dubiul cu privire la procedura prin care o persoană e numită într-o funcție înseamnă a arunca un dubiu asupra tuturor actelor pe care acea persoană le face. Aici nu vorbim de ”am prăvălia mea și angajez pe cine vreau la tejghea și în loc să vândă produse, face altceva”. Aici vorbim de actele Procurorului General al României. Cred că toată lumea înțelege gravitatea acestui lucru”, a declarat Raluca Prună, pentru B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Aceasta a povestit cum au decurs lucrurile în timpul procedurii de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de Procuror General al României. Explicațiile ei vin în contextul în care Toader a invocat printre motivelede revocare a lui Lazăr o ordonanță de clasare a unui dosar ce-l viza pe Iohannis, ordonanță care s-a aflat în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr. CSM a susținut că acea ordonanță nu se află în dosarul acestuia, contrazicându-l astfel pe Toader. Ulterior s-a aflat că, de fapt, ordonanța în cauză fusese semnată nu de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror: Cristian Aurel Lazăr. Raluca Prună susține că, în cazul în care această ordonanță semnată de Cristian Lazăr a apărut, inițial, în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr, atunci angajații Ministerului Justiției au procedat bine scoțând documentul în cauză din dosar. 

”Eu pot să explic ceea ce s-a întâmplat în clipa în care eu, ca ministru al Justiției, am primit acest dosar pe masa mea. Atunci  nu exista nicio ordonanță de clasare. Acum, că domnul ministru Toader invocă faptul că înainte s-ar fi întâmplat ceva, nu știu... Dar are un Corp de Control, poate să facă un control. Domnul Toader e cel care ne-a băgat în ceața asta de la început. Nu am început toată discuția asta de la faptul că domnul Toader a spus că ceva ar fi fost nelegal cu procedura? Și uitați că aflăm în fiecare zi câte un element suplimentar. În fine, și domnul Lazăr a făcut niște precizări. 

În fine, chiar dacă așa ar fi stat lucrurile, nu pot garanta pentru ele pentru că, repet, eu eram ministrul Justiției. În Ministerul Justiției există niște departamente care foarte bine că și-au făcut treaba și dacă au găsit o lucrare relevantă pe care o cere CSM în procedura de avizare, care lucrare relevantă nu aparținea candidatului Augustin Lazăr, ci altcuiva, nu știu cui că eu nu am văzut, mi se pare că acei funcționari și-au făcut treaba. 

Apoi a venit dosarul pe masa mea, iar eu eram primul actor instituțional. Eu, în calitate de ministru al Justiției. La fel cum acum primul actor în procedură e domnul ministru Toader, nu în calitate de Toader, ci în calitate de ministru al Justiției. Și în procedura de numire, și în procedura de revocare, ministrul Justiției este primul actor instituțional. 

Cred că pentru legalitatea procesului trebuie să discutăm despre ceea ce a trimis ministrul Justiției la CSM, acela e dosarul de candidat care contează. Faptul că s-a găsit, spune candidatul Lazăr, o hârtie care în mod evident e o eroare materială, nu-i aparținea... Faptul că angajații din minister au identificat această foaie eu cred că este un lucru bun, că Departamentul și-a făcut treaba, dar putem să-l investigăm și pentru că și-a făcut treaba. Avem un Corp de Control și putem să facem un control. Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Dacă domnul ministru Toader are impresia că acolo au fost niște lucruri care nu au fost în regulă pe procedură penală și că dosarul de ordonanță de la clasare a ajuns de la Alba la Parchetul General sau invers, că nu știu, poate să dispună un control prin procurori anume desemnați. Deci poate să lămurească și eu cred că are datoria publică de a lămuri aceste lucruri. Nu e treaba ministrului Justiției să intre pe conținutul dosarelor penale”, a explicat fostul ministru Raluca Prună, pentru B1 TV. 
 

Citeşte mai multe despre:   raluca pruna,   Tudorel Toader ,   Augustin Lazar,   Ministerul Justitiei,   CSM