Raluca Turcan: Cifrele pe fond n-arată bine. Avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei

Raluca Turcan: Cifrele pe fond n-arată bine. Avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, avertizează asupra creșterii în mod constant a numărului de pensionari din România, context în care este nevoie de o creștere a numărului persoanelor active care contribuie la bugetul asigurărilor sociale. ”Cifrele, pe fond, nu arată bine”, spune Turcan. Referindu-se la impulsionarea vieții active, ministrul a mai anunțat că în ședința de Guvern de miercuri va fi adoptată ordonanța care prevede acordarea unui stimulent de 1.500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de împlinirea vârstei de șase luni a copilului.

Raluca Turcan:În România numărul de pensionari este în creştere

„Cifrele pe fond n-arată bine: avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Nu am stat degeaba. În momentul în care văzut această analiză, am venit cu un proiect care, probabil în două săptămâni, va fi adoptat în Guvern şi anume de creştere a vieţii active pentru cei care au ajuns la vârsta de pensionare. Mâine în şedinţa de Guvern va fi adoptată o ordonanţă prin care stimulăm părinţii să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, primind un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei pe toată durata cât ar fi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului. În perioada următoare va fi încă un set de măsuri active prin care persoane care de află în sisteme de dependenţă faţă de stat (şomaj sau ajutor social) să primească nişte impulsuri să intre în viaţa activă”, a declarat ministrul Muncii, la Digi 24.

Ne putem trezi, la un moment dat, în situația în care ”îţi crapă frâiele economiei”, mai spune Turcan, referindu-se la presiunea pe bugetul asigurărilor sociale. Asta în condițiile în care România are 4 milioane de pensionari în sistemul public.

„În România numărul de pensionari este în creştere, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare şi sustenabilitatea sistemului de pensii este şubredă şi e posibil, dacă noi nu creştem rata de ocupare şi vom avea în permanenţă subvenţie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale, să ne trezim că la un anumit moment îţi crapă frâiele economiei şi scade puterea de cumpărare a unei pensii”, a mai spus Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe