Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Raluca Turcan, despre rectificarea bugetară: 200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională

Raluca Turcan, despre rectificarea bugetară: 200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională

Un articol de: B1.ro - 23 Noi 2018, 15:53
Raluca Turcan, despre rectificarea bugetară: 200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională Politică

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a criticat în termeni extremi de duri rectificarea bugetară făcută de către PSD în urma şedinţei de guvern de vineri.

Turcan arată că decizia de a tăia 200 de milioane de la Ministerul Educaţiei echivalează cu o crimă naţională, iar această rectificare arată din nou că că guvernarea e incompetentă și lipsită de responsabilitate.

Aceasta a arătat că PNL va vota împotriva acestei rectificări bugetare şi va veni cu proiect alternativ de buget pentru anul 2019.

Redăm mai jos integral postarea Ralucăi Turcan:

Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea!

Rectificarea bugetară - o noua dovadă că guvernarea e incompetentă și lipsită de responsabilitate. De la educație s-au tăiat 200 de milioane de lei! Sistemul de învățământ se confruntă cu două mari probleme: lipsa profesorilor și abandonul școlar al elevilor.

Țara noastră alocă sub 2,8% din PIB pentru educație, cel mai scăzut nivel din UE.

200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională.
Ce s-ar fi putut face cu acești bani pentru sistem:

1. S-ar fi putut înființa Masteratul Didactic și ar fi fost suficiente resurse pentru școlarizarea a 6.000 de profesori pe o perioadă de doi ani. În acest moment, România are o lipsă acută de profesori tineri care intră anual în sistem. Astfel, numărul profesorilor pensionari care au rămas la catedră s-a dublat: în acest moment avem peste 6.000 de profesori care au peste 65 de ani. În același timp, doar în ultimii doi ani peste 1000 de profesori titulari au demisionat din sistem.
2. S-ar fi putut asigura un pachet alimentar diversificat pentru toți elevii din învățământul primar până la sfârșitul anului. Abandonul școlar în România este de 18.1%, iar Guvernul recunoaște, prin nota de fundamentare a Ordonanței prin care se prelungește programul pilot de asigurare a unui suport alimentar pentru elevi, că rata abandonului școlar poate scădea și de 6 ori printr-un astfel de program. Astăzi, peste 30.000 de elevi părăsesc anual școala. Datele oficiale ale INS ne arata că 49% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.
3. S-ar fi putut achita costul unui program de tipul ”Școală după Școală” pentru 500.000 de elevi aflați într-un grup de risc social până la sfârșitul acestui an.
4. S-ar fi putut construi 125 de școli cu opt săli de clasă (prețul estimat de Guvern pentru construcția unei școli este 360.000 euro).
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Guvernul a ales să mute acești bani de la educație în Fondul de rezervă pentru a putea fi cheltuiți fără niciun control. Toate măsurile enumerate mai sus făceau parte și din Programul de guvernare ”garantat de Dragnea”.

Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea!

PNL va vota împotriva acestei rectificări și va prezenta un buget alternativ pentru anul 2019 în care fiecare leu să ajungă să fie cheltuit acolo unde e cea mai mare nevoie și unde să poată fi resimțit la nivel de cetățean de rând.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Raluca Turcan,   PNL