Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Raportul Departamentului de Stat al SUA: Sistemul judiciar românesc este încet, corupt și nedrept

Raportul Departamentului de Stat al SUA: Sistemul judiciar românesc este încet, corupt și nedrept

Un articol de: - 08 Apr 2011, 20:02
Raportul Departamentului de Stat al SUA: Sistemul judiciar românesc este încet, corupt și nedrept Foto: avocatura.lexignat.ro Politică

Sistemul judiciar românesc este perceput de oficialii americani ca fiind încet, corupt şi adesea nedrept, iar judecătorii nu sunt văzuţi ca fiind responsabili şi independenţi de interesele politice sau financiare, potrivit Raportului Departamentului de Stat SUA pe probleme de drepturile omului pe 2010.

"Constituţia prevede existenţa unui sistem judiciar independent, iar Guvernul a respectat, tehnic, independenţa acestuia. Totuşi, sistemului judiciar îi lipseşte încrederea publică, judecătorii nefiind percepuţi ca responsabili şi independenţi de interese politice şi financiare. A existat o percepţie larg răspândită cum că sistemul judiciar românesc este corupt, lent şi adesea nedrept", se arată în documentul citat.

Sistemul judiciar a fost criticat în timpul anului de organizațiile nonguvernamentale, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a reuşit să creeze propriile proceduri prin care să combată potenţialele conflicte de interese din interiorul corpului magistraţilor.

CSM a mai fost criticat şi pentru că nu a reușit să identifice şi să pedepsească derapajele de comportament pentru o perioadă semnificativă a mandatului.

Totodată, autorii raportului critică și practica CSM de a pune judecători să îndeplinească alte sarcini decât cele judiciare, în cadrul diferitelor agenții guvernamentale, precum și practica instanţei supreme de a returna anumite dosare la procuror, pentru "investigaţii suplimentare", fapt care generează întârzieri frecvente şi "creşte şansele de interferenţă a politicului în procese".

Citeşte mai multe despre:   raport,   coruptie,   judecători,   Drepturile Omului,   CSM,   Consiliul Superior al Magistraturii