Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Rareș Bogdan, despre avantajele certificatului verde: Țările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină

Rareș Bogdan, despre avantajele certificatului verde: Țările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină

Un articol de: Raluca Tindeche - 23 Mai 2021, 10:50
Rareș Bogdan, despre avantajele certificatului verde: Țările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină Foto: Rareș Bogdan / Facebook Politică

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, a vorbit, la Antena 3 despre avantajele certificatului verde european. 

„Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente. Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru vaccinuri operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a explicat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul precizează că toate țările care vor semna acordul privind certificatul verde european nu vor mai putea solicita cetățenilor să plătească testele COVID-19. Cheltuielile vor fi suportate de Comisia Europeană.


Acord la nivelul UE cu privire la certificatul digital 


Parlamentul European și statele membre ale blocului comunitar au ajuns la un acord cu privire la certificatul care are ca scop facilitarea călătoriilor pe teritoriul UE în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Euronews. Denumirea oficială a documentului de călătorie va fi „certificat COVID digital al UE”. Ținta este ca documentul să implementat în cursul lunii iunie.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a vorbit despre un instrument pentru garantarea libertății de mișcare a cetățenilor europeni, asupra căruia s-a convenit ”în timp record”. 

„Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid. Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”, a fost mesajul comisarului european.

Acord la nivelul UE cu privire la certificatul digital care să faciliteze călătoriile în contexul pandemie de COVID-19

Certificatul verde digital trebuie să arate dacă posesorul său a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru infecția cu coronavirus sau dacă a trecut prin boală. Cetățenii europeni pot obține acest document dacă îndeplinesc unul dintre cele trei criterii. Și persoanele care au făcut o singură doză de vaccin pot solicita certificatul, însă doar dacă au fost vaccinați cu unul dintre serurile anti-COVID-19 aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În prezent, acestea sunt cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

În cadrul negocierilor s-a ajuns la un compromis în sensul în care ar urmma să se aloce 100 de milioane de euro din fonduri UE (și 100 de milioane de euro în plus dacă este necesar) pentru a face testarea RT-PCR mai accesibilă. De asemenea, statele membre trebuie să se angajeze că vor impune restricții de călătorie titularilor de certificat doar în condiții necesare pentru protejarea sănătății publice.
 Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Citeşte mai multe despre:   Rares Bogdan