Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Remanierea guvernamentală se mută la CCR. Tudorel Toader: "Este gata sesizarea"

Remanierea guvernamentală se mută la CCR. Tudorel Toader: "Este gata sesizarea"

Un articol de: B1.ro - 04 Dec 2018, 21:01
Remanierea guvernamentală se mută la CCR. Tudorel Toader: "Este gata sesizarea" Politică

Curtea Constituțională ar putea în cel mai scurt timp să fie nevoită să decidă iarăși privind un conflict între președintele Klaus Iohannis și Guvern. Mai exact, Tudorel Toader a anunțat de la Bruxelles că a terminat de redactat sesizarea Curții Constituționale privind refuzul președintelui e aprobare a remanierii guvernamentale în forma dorită de PSD.

"Ma puteți întreba dacă am redactat draftul de sesizare? Da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autorul ci doamna premier, președintele Camerei Deputaților, președintele Sentatului. Mai firesc doamna premier, pentru că este un membru al Guvernului.

Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la președinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituțională a dat o decizie, când eram judecător,  în care se spunea că pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă și președintele un rol în procedura de numire. De a verifica și de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuție revocarea, intră în discuție doar numirea. Premierul propune, președintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situație, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Președintele nu are nicio în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut și desfăcut de președinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Președintele poate refuza o dată”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a respins în primă fază numirea Liei Olguța Vasilescu în fruntea Ministerului Transporturilor și a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezoltării. Ulterior, după ce PSD a venit cu propunerea de numire a Olguței Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi, șeful statului a anunțat că va da un răspuns abia după sărbătorile Centenarului.
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Tudorel Toader