Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică România a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon. Ministrul Nicolae Ciucă merge în Portugalia, la începutul săptămânii viitoare (VIDEO)

România a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon. Ministrul Nicolae Ciucă merge în Portugalia, la începutul săptămânii viitoare (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Ian 2020, 16:07
România a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon. Ministrul Nicolae Ciucă merge în Portugalia, la începutul săptămânii viitoare (VIDEO) foto: Pixabay Politică

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, merge luni și marți la Baza militară Monte Real din Portugalia, unde va fi informat despre ultimele cinci aeronave F-16 cumpărate de România, care vor completa lotul de 12 achiziționate între 2014 și 2017, potrivit Global Defense News.

Costurile estimate pentru cele cinci avioane sunt de aproximativ 280 milioane de euro, fără TVA, din care 130 de milioane de euro pentru guvernul portughez și 150 pentru guvernul american. Contractul a fost semnat în decembrie 2019, ca parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

La data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României adoptase deja legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora, explică publicația citată.

Concret, modernizarea aeronavelor de vânătoare se face pentru respectarea exigențelor NATO. În principal, e vorba despre standardele impus la nivelul sistemelor de identificarte amic-inamic, precum și secretizării comunicațiilor de date și voce.

Dacă România a plătit circa un miliard de euro pe 17 avioane F-16 la mâna a doua, Bulgaria a preferat să cumpere opt noi, ultima variantă.

Un F-16 al Forțelor Aeriene Române, alimentat în aer

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ciucă