Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică România și Slovenia CONDAMNĂ dur harta ''Ungariei Mari'' publicată pe un site controlat direct de Viktor Orban, în care se sugerează că teritoriul ungar a fost sfâșiat de statele vecine

România și Slovenia CONDAMNĂ dur harta ''Ungariei Mari'' publicată pe un site controlat direct de Viktor Orban, în care se sugerează că teritoriul ungar a fost sfâșiat de statele vecine

Un articol de: Andreea Marin - 08 Iun 2019, 22:19
România și Slovenia CONDAMNĂ dur harta ''Ungariei Mari'' publicată pe un site controlat direct de Viktor Orban, în care se sugerează că teritoriul ungar a fost sfâșiat de statele vecine foto: abouthungary.hu Politică

Site-ul gestionat de cabientul premierului Ungariei, Viktor Orban - abouthungary.hu – a postat o harta a Ungariei Mari, din care toate statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată.

În această fotografie, România ia Transilvania.

Harta reprezintă, de fapt, un mesaj critic la adresa Tratatului de la Trianon al secretarului de stat Árpád János Potápi însoțit de harta ”Ungariei Mari” care este ”sfâșiată” de țările vecine, scrie g4media.ro. 

Reacția autorităților nu a întârziat, atât România cât și Slovenia publicând pe Twitter mesaje de protest, prin care au condamnat dur publicarea acestei imagini.

”Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă cu tărie modul în care înalți oficiali maghiari evocă istoria făcând referire la harta Imperiului Austro-Ungar anterioară Tratatului de la Trianon, ceea ce contravine spiritului Uniunii Europene și principiilor care stau la baza acesteia, cărora România le rămâne ferm angajată”, se arată în mesajul postat pe Twitter de Ministerul de Externe de la București.

La fel, și Slovenia a ținut să critice harta respectivă.

”Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia condamnă publicarea de către About Hungary (site guvernamental gestionat de cabinetul premieurlui Orban – n. red.) a hărții istorice, gest care nu contribuie la întărirea valorilor Uniunii Europene privind relațiile de cooperare și bună vecinătate. Uniunea Europeană a apărut tocmai pentru a depăși dificultățile trecutului și ostilitatea dintre națiuni”, a postat și Ministerul de Externe de la Ljubljana.