Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Rovana Plumb, nominalizată comisar european, mai trebuie să treacă și de Parlamentul European: În 2014, singurul candidat comisar respins a fost tot o femeie din Europa de Est, căreia i se atribuise portofoliul Transporturilor

Rovana Plumb, nominalizată comisar european, mai trebuie să treacă și de Parlamentul European: În 2014, singurul candidat comisar respins a fost tot o femeie din Europa de Est, căreia i se atribuise portofoliul Transporturilor

Un articol de: Andrei Stan - 11 Sep 2019, 11:30
Foto: Hepta.ro Politică

Ursula von der Leyen, viitoarea șefă a Comisiei Europene, și-a anunțat marți lista portofoliilor și distribuirea lor. Printre numele propuse pentru a deveni comisari europeni se numără și cel al Rovanei Plumb, pentru portofoliul Transporturilor, propunere venită din partea Guvernului Dăncilă.

"Rovana Plumb (România) este membru al Parlamentului European (vicepreședinte al grupului Social și Democrați) și este un fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, ministrul Muncii, ministrul fondurilor europene, ministrul educației și ministrul de Transport. Ea va fi responsabilă de portofoliul «Transport»", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. 

Ursula von der Leyen a anunțat-o deja pe Rovana Plumb ce așteptări are de la ea.

Într-o scrisoare adresată social-democratei, von der Leyen îi transmite acesteia că "transportul durabil, sigur și accesibil" este principal obiectiv pentru mandatul său în următorii cinci ani și îi solicită să elaboreze o strategie cuprinzătoare pentru mobilitate durabilă și inteligentă și să extindă Sistemul de comercializare a emisiilor către sectorul maritim.

"Transportul ajută oamenii, serviciile și bunurile pentru a circula liber în Uniunea noastră. Conectează oamenii din diferite regiuni și țări și ne aduce mai aproape împreună. Cererea de transport continuă să crească pe măsură ce economiile și societățile noastre devin mai integrate. Acest lucru creează noi oportunități de inovare și investiții, precum și un set de noi provocări. Sectorul transporturilor va avea o contribuție importantă în exploatarea potențialului tranzițiilor digitale cu climă dublă și digitală. Pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, Europa trebuie să reducă emisiile în continuare și mai rapid. Transportul va fi o parte centrală a Pactului Verde European", se arată în scrisoarea Ursulei von der Leyen.

De asemenea, șefa aleasă a Comisiei Europene îi transmite Rovanei Plumb că va trebui să contribuie la atingerea obiectivului privind reducerea poluării și "să asigure modernizarea continuă a sistemelor cheie de transport".

Ursula von der Leyen îi mai cere să joace "un rol principal" în cadrul forumurilor internaţionale, în special în negocierile privind reducerea emisiilor la nivel global în cadrul Autorității aeronautice civile internaţionale și Organizaței Maritime Internaționale, potrivit euractiv.eu.

Rovana Plumb va trebui să contribuie şi la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, pentru a fi aliniată la ambiţiile climatice ale UE, şi să acorde o atenţie specială inovării digitale. De o atenţie deosebită trebuie să beneficieze şi rețeaua de transport transeuropeană (TEN-T).

Totodată, Plumb ar trebui să se asigure că transportul rămâne accesibil şi la preţuri rezonabile, în special pentru cei cu venituri mici sau care locuiesc în zone îndepărtate. 

Acum, Parlamentul European trebuie să aprobe componența Colegiului Comisarilor Europeni, incluzând aici președintele și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate. 

Procedura este precedată de audierea în comisiile parlamentare a comisarilor desemnați, care vor trebui să obțină acordul Parlamentul European (PE) pentru a-și putea prelua portofoliile. 

Abia după ce PE își va da acordul, Consiliul European va numi, în mod oficial, noua Comisie Europeană. 

Doar că propunerea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european este una extrem de controversată și social-democrata are șanse serioase să nu ajungă comisar european, existând de altfel precedente în care PE a respins unele din propunerile viitorilor șefi ai Comisiei.

Despre biografia Rovanei Plumb și cele mai controversate momente din cariera sa, B1.ro a scris AICI.

Potrivit romania.europalibera.org, atribuirea portofoliului Transporturilor Rovanei Plumb poate fi chiar ca o ironie.

La audierile pentru Comisia Juncker din 2014, singurul candidat comisar respins a fost tot o femeie din Europa de Est căreia i se atribuise portofoliul Transporturilor: slovena Alenka Bratušek.

Deși fusese prim ministru în țara sa, lucru cu care se mândrea și pe care îl considera un atù, Alenka Bratušek a fost găsită total incompetentă de eurodeputați, care nu au considerat că ea era pregătită pentru a prelua portofoliul ce îi fusese încredințat: Transporturile.

A fost singurul comisar respins de Parlament în 2014, iar Slovenia s-a văzut atunci nevoită să propună un alt candidat, tot la Transporturi.

Și în 2009 a existat un candidat pentru postul de comisar european respins de Parlament.
Atunci, propunerea Bulgariei, agreată de președintele CE Jose Manuel Barroso, a fost Rumiana Jeleva. Ea a făcut însă o impresie proastă la audierile din Parlamentul European, iar Barroso a cerut Bulgariei să vină cu altă propunere. Locul a fost preluat de Kristalina Georgieva, o economistă cu greutate, care acum este propusă pentru o poziție la FMI.

De altfel, Rovana Plumb va avea o audiere delicată în Parlamentul European, în contextul în care ea nu se poate baza pe voturile tuturor europarlamentarilor români.

Delegația USR-PLUS în PE a anunțat deja că se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european.

"Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar european și nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziție", a transmis europarlamentarul Clotilde Armand.

"Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care și grupul Renew Europe (a treia forță politică în PE) iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului european. Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea și competența candidatei propuse de Guvernul României.

Atenționăm Guvernul PSD că prin insistența de a o susține pe Rovana Plumb își bate joc de această demnitate publică europeană și, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs și va fi forțat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament.

Rovana Plumb a avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și anti justiție și l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului", a precizat Armand.

Nici grupul PNL și cel al familiei mai mari, PPE, nu o vor vota pe Rovana Plumb.

Liderul liberalilor Ludovic Orban a somat-o pe Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb din funcția de comisar european, "cât mai e timp, pentru a nu face România de rușine la nivelul UE".

Liberalii au subliniat că "Rovana Plumb are grave probleme de integritate după ce a blocat ancheta DNA, implicit posibilitatea de a fi judecată, ascunzându-se astfel în spatele majorității parlamentare a PSD".

"Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea!
Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de rușine în Parlamentul European. Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziție, care să respecte criteriile de integritate și profesionalism agreate la nivel european, în condițiile în care actuala nominalizare are toate șansele să fie respinsă în Parlamentul European.

Este de neînțeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În atare condiții, propunerile transmise Parlamentului European nu reprezintă o decizie politică în sine, ci doar comunicarea oficială a propunerilor făcute de fiecare țară în parte. De altfel, hotărârea președintelui Comisiei Europene a fost aceea de a transmite toate propunerile formulate din partea țărilor membre ale Uniunii, și de a nu refuza niciun candidat al niciunei țări, întrucât decizia aparține Parlamentului European și comisiilor de la nivelul Parlamentului European.

Menționăm faptul că Partidul Popular European, familie politică de care aparține Partidul Național Liberal, a manifestat în mod consecvent toleranță zero față de orice acțiune de obstrucționare a funcționării justiției și a dezavuat personajele care au făcut obiectul unor astfel de discuții.
Amintim faptul că Rovana Plumb are grave probleme de integritate după ce a blocat ancheta DNA, implicit posibilitatea de a fi judecată, ascunzându-se astfel în spatele majorității parlamentare a PSD.

Domnia sa a considerat că nevinovăția unei persoane poate fi stabilită printr-un vot politic în Parlamentul României, în locul instanței de judecată, folosind imunitatea parlamentară. Singura soluție pentru a preveni o situație ingrată pentru România în Parlamentul European este aceea a retragerii candidaturii Rovanei Plumb de către Guvernul României", a transmis Ludovic Orban.

Astfel, soarta Rovanei Plumb pare să depindă de votul socialiștilor europeni, dar și de votul din partea europarlamentarilor ungari ai partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.
Iar socialiștii europeni au criticat constant, în ultimii ani, politicile de la București ale Guvernului PSD.

Ca o ironie a sorții, șeful direct al Rovanei Plumb va fi nimeni altul decât Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de domeniul ”European Green Deal”, potrivit scrisoarii oficiale de mandat transmisă marți de Ursula von der Leyen

Timmermans a fost criticat dur și ironizat de PSD-iști în ultimii doi ani, când olandezul a cerut guvernelor controlate de Liviu Dragnea să lase în pace justiția.
Însăși Rovana Plumb l-a luat peste picior pe Frans Timmermans înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, punând la îndoială capacitatea acestuia de a face pragul electoral în Olanda. “Tot în acest grup (social-democrați europeni, n.r.) ne vom desfăşura activitatea. În ceea ce priveşte candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Să vedem dacă partidul din care face domnul Timmermans va trece pragul în Olanda. Sigur că PES îl susţine pe domnul Timmermans, dar să vedem rezultatele din 26 mai”, a declarat Rovana Plumb, într-o dezbatere la DCnews, potrivit g4media.ro.

Partidul condus de Frans Timmermans nu doar că a trecut pragul electoral, dar a câștigat alegerile europarlamentare în Olanda, în timp ce PSD a fost la un pas să termine cursa din România pe locul trei.
 

Citeşte mai multe despre:   Rovana Plumb,   Parlamentul European,   Viorica Dancila,   Ursula von der Leyen
 
 
 
Loading...