Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Rusia a fost reprimită în APCE. Deputatul Dinu Socotar îşi explică votul: "O Rusie în afara Consiliului Europei este o problemă mai mare decât o Rusie în CE"
Exclusiv online

Rusia a fost reprimită în APCE. Deputatul Dinu Socotar îşi explică votul: "O Rusie în afara Consiliului Europei este o problemă mai mare decât o Rusie în CE"

Un articol de: Sebastian Pricop - 25 Iun 2019, 14:00
Rusia a fost reprimită în APCE. Deputatul Dinu Socotar îşi explică votul: "O Rusie în afara Consiliului Europei este o problemă mai mare decât o Rusie în CE" Politică

EXCLUSIV ONLINE // Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un raport prin care se face posibilă revenirea Rusiei cu reprezentanţi în instituţie, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova.

După numeroase ore petrecute pe dezbateri şi amendamente, APCE a decis cu un vot de 118 la 62, cu abţineri, pentru primirea înapoi a reprezentanţilor Rusiei.

Dreptul de vot al Moscovei a fost suspendat după anexarea peninsulei Crimeea, apoi rușii s-au retras singuri din APCE.

Printre membrii APCE care au votat pentru reprimirea Rusiei se numără şi deputatul PSD Dinu Socotar. Contactat de B1.ro privind acest vot, acesta ne-a explicat că este un lucru bine-cunoscut faptul că Rusia a fost mereu un partener problemă, încă de la primirea acesteia în 1996, dar este important ca Europa să colaboreze cu Rusia pentru că aceasta este cea mai bună variantă pentru o relaţie în care să se evite incidentele.

"O Rusie în afara Consiliului Europei este o problemă mai mare decât o Rusie în interior", a subliniat Dinu Socotar, arătând că prin prezenţa Rusiei doar aşa se pot monitoriza activităţile Moscovei şi aşa se poate încerca să fie convinşi să se supună rapoartelor emise de instituţiile din subordinea Consiliului Europei precum GRECO, CEDO sau Comisia de la Veneţia.

Deputatul a arătat că în marea lor majoritate, reprezentanţii socialiştilor din APCE au votat pentru a susţine rezoluţia făcută de deputatul belgia Petra De Sutter, înţelegând necesitatea reprimirii reprezentanţilor Rusiei.

De asemenea, deputatul PSD a arătat că odată cu decizia Rusiei de a se suspenda aceasta a încetat să plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei, iar acum la 2 ani de la această decizie exista riscul ca Rusia să fie exclusă, lucru ce ar fi reprezentat o premieră în istoria instituţiei şi ar fi avut efecte negative.

Dinu Socotar a mai subliniat pentru B1.ro că pe modelul din 1993 când România a fost acceptată în Consiliul Europei în ciuda anumitor probleme pe care le avea şi care au ridicat semne de întrebare, dar care au fost rezolvate între timp, şi Rusia merită acum să i se acorde credit şi să se încerce o normalizare a relaţiilor după conflictul diplomatic din ultimii 5 ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană şi cuprinde 47 de state membre şi mai multe state care au statut de observator.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Ulterior, deputatul Dinu Socotar și-a explicat votul și într-o postare pe Facebook:

 

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   PSD,   Dinu Socotar