Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Preşedintele AEP, alături de oficiali din MAE, discuţii cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din diaspora, despre organizarea unor secții de votare în puncte de trecere a frontierei

Preşedintele AEP, alături de oficiali din MAE, discuţii cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din diaspora, despre organizarea unor secții de votare în puncte de trecere a frontierei

Un articol de: Sebastian Pricop - 19 Aug 2019, 17:21
Politică

Autorităţile române fac pregătiri intense pentru organizarea votului în diaspora pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în contextul gravelor problemele de la scrutinul din 26 mai când oamenii au stat cu orele la coadă pentru a vota, iar unii nici nu au reuşit pentru că secţiile s-au închis în faţa lor.

Luni, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, însoţit de  de oficiali din Ministerul de Externe, a avut o întrevedere cu reprezentanţii unora din cele 29 de asociaţii civice care au semnat scrisorea deschisă pe tema votului prin corespondență.

Cu această ocazie, Asociaţia "Voluntari în Europa" a atras atenţia că circa 140.000 de şoferi români de TIR lucrează în Europa, iar pentru aceştia ar trebui organizate secții de votare accesibile, cum ar fi în parcări sau la puncte de trecere a frontierei, deoarece nu nu au domicilul sau reședința în străinătate pentru a se putea înregistra.

De altfel, Asociaţia "Voluntari în Europa" a lansat şi o petiție online, prin care cere deschiderea unor secții de votare în cele mai tranzitate puncte de frontieră. (Detalii AICI)

Redăm mai jos integral comunicatul de presă al AEP:

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a avut astăzi o întâlnire cu membri ai unora dintre cele 29 de asociații civice semnatare ale scrisorii deschise pe tema votului prin corespondență, eveniment dublat de o videoconferință cu reprezentanți ai acestor organizații aflați în diverse țări europene.

La întâlnirea și videoconferința organizate la sediul AEP au participat reprezentanți ai următoarelor asociații civice: Voluntari în Europa, Rezist West Midlands și Warwickshire, Platforma România 100, Expert Forum,  Rezistența din Diaspora, Rezist Lyon, Mișcarea Civică Diaspora Austria, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntar Londra, Aradul Civic și #activAG Pitești. 

La discuții au fost prezenți și oficiali din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

Pe durata celor patru ore de discuții, reprezentanții românilor din diaspora au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro și au prezentat o listă de teme și subiecte de interes pentru cetățenii români care doresc să se înregistreze ca alegători în străinătate. De asemenea, ei au cerut lămuriri privind unele aspecte tehnice legate de procedura de înregistrare pe platforma www.votstrainatate.ro. 

Unii vorbitori au ridicat mai multe probleme, unele legate și de realități ale țărilor-gazdă, cum ar fi funcționarea serviciilor poștale, care fac dificilă primirea și transmiterea în timp util a plicurilor cu buletinele de vot prin corespondență.

Mesajul central al membrilor asociațiilor civice a fost determinarea acestora de a continua să se implice   în campania de informare a alegătorilor și de a acționa în parteneriat cu AEP și MAE pentru a disemina informațiile privind modalitățile de vot pe care le au la dispoziție românii din afara țării, dar și pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către unele categorii profesionale cu ocupații itinerante. Astfel, potrivit reprezentantei asociației Voluntari în Europa, Adriana Mureșan, circa 140.000 de șoferi români de tir, care nu au domicilul sau reședința în străinătate, sunt în tranzit prin Europa și nu pot preconiza unde se vor afla în perioada alegerilor prezidențiale, motiv pentru care solicită organizarea unor secții de votare accesibile, cum ar fi în parcări sau la puncte de trecere a frontierei. 

Participanții la discuții au stabilit să comunice constant și să se întâlnească săptămânal, pentru a acționa în parteneriat în beneficiul alegătorilor români din străinătate, pentru a regla rapid eventualele disfuncționalități și, nu în ultimul rând, pentru a prelua propuneri și sugestii de îmbunătățire a legislației electorale.  
 

Citeşte mai multe despre:   AEP,   Ministerul de Externe
 
 
 
Loading...