Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ședință de Guvern. Ludovic Orban și ministrul Aurescu, precizări despre votul din străinătate pentru alegerile parlamentare (VIDEO)

Ședință de Guvern. Ludovic Orban și ministrul Aurescu, precizări despre votul din străinătate pentru alegerile parlamentare (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 01 Oct 2020, 19:29
Ședință de Guvern. Ludovic Orban și ministrul Aurescu, precizări despre votul din străinătate pentru alegerile parlamentare (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban s-a reunit la Palatul Victoria, joi seară, pentru o ședință de Guvern. Cu această ocazie, premierul și ministrul Afacerilor Externe au discutat despre organizarea secțiilor de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare, lucru ce va fi posibil doar în cadrul misiunilor diplomatice dintr-un număr limitat de state. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Ce au declarat Ludovic Orban și Bogdan Aurescu despre organizarea secțiilor de vot în străinătate

 

Premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Bogdan Aurescu să îi îndemne pe români să se înscrie „în număr cât mai mare” la votul prin corespondență, în condițiile în care acordurile cu diversele țări, „probabil, sunt condiționate de evoluția pandemiei”.

„În mod evident, să le recomandați să se înscrie în număr cât mai mare la votul prin corespondență, pentru că asta e realitatea. Noi avem acum acorduri de principiu, dar toate acordurile, probabil, sunt condiționate de evoluția pandemiei”, a fost mesajul prim-ministrului pentru șeful MAE.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe a confirmat că acordurile respective „depind de evoluția pandemiei”, care „nu este predictibilă”.

„Într-adevăr, toate aceste acorduri depind de evoluția pandemiei, pe care nimeni nu poate să o prezică în momentul de față. Aceste aspecte legate de situația epidemiologică și deciziile pe care le iau autoritățile sanitare din țările respective nu sunt negociabile, pentru că sunt determinate de evoluția pandemiei, care nu este predictibilă. De altfel, mâine, împreună cu domnul președinte al Autorității Electorale Permanente, voi ține, la ora 5, o conferință de presă, în care voi prezenta stadiul pregătirii votului din străinătate, din perspectiva obligațiilor celor două instituții, Ministerul Afacerilor Externe și AEP”, a răspuns șeful MAE. 

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, în 6 decembrie

 

Guvernul a stabilit ziua de 6 decembrie ca dată de desfășurare a alegerilor generale, însă ulterior Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege care prevede că Parlamentul este cel care fixează scrutinul, nu Executivul de la Palatul Victoria.BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

Chiar și așa, Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat în direct pe B1 TV că sunt șanse mici ca decizia să producă efecte prea mari.

Întrebat de Tudor Mușat dacă se poate vorbi despre un conflict de interese ca urmare a deciziei CCR, Augustin Zegrean a răspuns: „Păi, dacă ar fi conflict de interese, atunci n-ar putea să își stabilească nimic, pentru că ei fac legile – Legea privind statutul senatorilor și deputaților tot ei o fac, și acolo ar fi conflict de interese. Sigur, pot specula pe tema asta, dar nu este o mare catastrofă ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională, pentru că marja de manevră în privința aceasta a datei alegerilor este foarte mică, foarte strânsă, pentru că în Constituție se spune, în articolul 63, că durata mandatelor este de patru ani, punct, nici patru ani și o zi, nici patru ani și zece zile sau nici mai puțin. Ce se poate întâmpla este că tot Constituția spune că alegerile au loc în maxim trei luni de la data la care a expirat mandatul Camerelor, deci dacă mandatul Camerelor încetează, să zicem, în 6 decembrie, trei luni de acum încolo trebuie făcute alegeri, și tot acolo, în articolul acela, se spune că Parlamentul, al cărui mandat a expirat, rețineți, rămâne în funcție până la intrarea în funcție a noului Parlament, a Parlamentului nou ales, dar în această perioadă nu se poate revizui Constituția, nu poți să adopte legi organice, nu pot să modifice și nici nu pot să abroge legi organice”.

Referitor la posibilitatea unui eventual scenariu în care majoritatea parlamentară ar decide ca alegerile generale să aibă loc în ianuarie, și nu în decembrie – cum a stabilit Guvernul, fostul președinte al CCR a explicat: „Dacă va mai avea timp să facă asta, pentru că, sigur, Președintele ne-a obișnuit în ultimii ani că nu face nicio mișcare până nu primește decizia motivată a Curții. Asta poate să dureze cel puțin o lună de zile, poate și mai mult sau mai puțin, cum vor ei, dar maxim după lege este o lună. După care Președintele poate să ceară Camerelor revizuirea legii și asta înseamnă că vor face alegeri în decembrie, și după aceea Parlamentul celălalt va stabili prevederile la vremea lui, când se vor face alegerile. După mine, este exagerată povestea aceasta, pentru că nu doar că ne-am obișnuit noi ca Guvernul să stabilească data alegerilor, Guvernul este cel care organizează alegerile. De ce zice Constituția că cu 90 de zile înainte trebuie stabilită data? Pentru că sunt niște pași de urmat. Este un calendar electoral și acela trebuie respectat. În rest, dacă vor stabili, eu știu, la primăvară – nu, nu se poate, nu cred că vor modifica legea, adică data alegerilor”.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Aurescu,   Ludovic Orban