Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Senatul a respins propunerea legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc. UDMR, singurul partid care a votat în favoarea proiectului

Senatul a respins propunerea legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc. UDMR, singurul partid care a votat în favoarea proiectului

Un articol de: Vladimir Ionescu - 29 Apr 2020, 16:29
Senatul a respins propunerea legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc. UDMR, singurul partid care a votat în favoarea proiectului Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Senatul României a respins, miercuri, cu 126 de voturi „împotrivă” și 9 „pentru”, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. UDMR este singura formațiune parlamentară care a votat în favoarea demersului. 
 

Senatul a respins propunerea, după ce Camera Deputaților a adoptat-o tacit

 

Camera Deputaților adopta tacit, în 23 aprilie, „propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc”. Proiectul de act normativ fusese inițiat de deputații Biro Zsolt-Istvan și Kulcsar-Terza Jozsef Gyorgy de la UDMR.

Propunerea a primit aviz negativ atât de la Consiliul Economic și Social, cât și de la Consiliul Legislativ, în timp ce Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a emis un raport de respingere. La rândul său, Guvernul Orban a lansat un punct de vedere negativ cu privire la acest demers.

Momentul adoptării tacite a generat un schimb de replici acid între președintele Klaus Iohannis și PSD. Șeful statului i-a acuzat pe social-democrați că, în timp ce el și Guvernul Orban luptă cu pandemia de COVID-19, ei „se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor. Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți? Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă. E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok (Bună ziua), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat președintele Iohannis.

Replica social-democraților nu s-a lăsat așteptată. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a respins categoric acuzațiile și a subliniat „că nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să îl vândă niciodată”, sugerând că este vorba despre „o minciună”, și a lansat un apel către serviciile de informații din România, cerându-le să lămurească public acuzațiile venite dinspre Cotroceni.

„Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să îl vândă niciodată. Ardealul a fost, este și va fi parte a României. Solicit serviciilor de informații să iasă public și să spună dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și a PSD, pentru că nu poți duce lupta electorală la un asemenea nivel. Vorbim de responsabilitatea celei mai înalte funcții în statul român. Domnule Iohannis, românii, indiferent de etnie, au toți nevoie de sprijin pentru a depăși această criză provocată de coronavirus, nu de un președinte care să îi dezbine și să creeze tensiuni interetnice. Eu voi rămâne un partener pentru toate minoritățile din această țară. Atacurile politice nu rezolvă problemele oamenilor, români, etnici maghiari sau germani, care și-au pierdut locul de muncă. Nu rezolvă problemele firmelor mici, care nu își mai pot desfășura activitatea. Nu poți cere solidaritate tuturor dacă tu continui doar cu politică. Cu ce să fie solidari oamenii? Cu atacurile tale politice?”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citeşte mai multe despre:   Senat