Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Senatorii au votat: Infractorii condamnați la maximum 5 ani de închisoare vor putea sta acasă, fără brățară electronică

Senatorii au votat: Infractorii condamnați la maximum 5 ani de închisoare vor putea sta acasă, fără brățară electronică

Un articol de: B1.ro - 29 Oct 2018, 20:18
Senatorii au votat: Infractorii condamnați la maximum 5 ani de închisoare vor putea sta acasă, fără brățară electronică Foto:Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Senatul a adoptat mai multe modificări la Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. 

Una dintre cele mai controversate modificări ale legii este prevederea conform căreia persoanele condamnate la maxim 5 ani de închisoare pot executa pedeapsa la domiciliu, fără sistem electronic de supraveghere. Opoziția susține că această prevedere e cu dedicație pentru Liviu Dragnea, dat fiind că șeful PSD a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Proiectul legislativ a fost adoptat, cu amendamente, cu 102 voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” și trei abțineri, notează stiripesurse.ro.

”Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.”, se arată în proiectul de lege.
De asemenea, o altă modificare prevede că „în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni executarea pedepsei se realizează prin detenție la domiciliu, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte cu violență”, arată art. 38 din proiectul legislativ.

De asemenea, articolul 97 (2) a fost modificat astfel: „Liberarea condiționată se poate acorda și pentru persoanele condamante care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenție la domiciliu”.

Senatul este prima Cameră sesizată, decizia finală aparținând Camerei Deputaților.

Citeşte mai multe despre:   Senat,   Liviu Dragnea