Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Societăţile cu acţiuni la purtător, excluse din procedura achiziţiilor publice dacă nu comunică datele acţionarilor. Florin Roman: "Se pune capăt afacerilor dubioase de tip Tel Drum"

Societăţile cu acţiuni la purtător, excluse din procedura achiziţiilor publice dacă nu comunică datele acţionarilor. Florin Roman: "Se pune capăt afacerilor dubioase de tip Tel Drum"

Un articol de: George Lupu - 30 Iun 2020, 13:17
 Societăţile cu acţiuni la purtător, excluse din procedura achiziţiilor publice dacă nu comunică datele acţionarilor. Florin Roman: "Se pune capăt afacerilor dubioase de tip Tel Drum" Politică

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o propunere legislativă privind excluderea din procedura achiziţiilor publice a oricărui operator economic, organizat ca societate pe acţiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acţiuni la purtător, care nu face dovada identităţii beneficiarilor reali ai acestora. S-au înregistrat 275 voturi ''pentru'' şi 3 abţineri.

 

Ce prevede proiectul de lege privind societățile cu acțuni la purtător

 ALERTĂ ÎN SHOWBIZ! ULTIMELE DECLARAȚII ALE LUI MARCEL PAVEL DESPRE CORONAVIRUS

Proiectul completează Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, în sensul că societăţile comerciale care au decis să aibă un acţionariat netransparent să nu poată participa la procedurile de achiziţie publică, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător.

"În vederea respectării principiilor transparenţei şi tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligaţia de a comunica datele de identificare a deţinătorilor/beneficiarilor reali ai acţiunilor la purtător, în situaţia în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terţ susţinător sau subcontractant la procedură este de societate pe acţiuni, cu capital social reprezentat prin acţiuni la purtător", prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Potrivit textului adoptat, reprezentantul legal al operatorului economic depune o declaraţie pe propria răspundere cu privire la deţinătorii/beneficiarii reali ai acţiunilor la purtător, sub sancţiunile prevăzute de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Cazurile în care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/terţul susţinător organizat ca societate pe acţiuni cu capital social reprezentat prin acţiuni la purtător nu respectă aceste prevederi reprezintă situaţii potenţial generatoare de conflict de interese, au decis deputaţii.

"Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acţiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acţiuni la purtător şi care nu face dovada identităţii deţinătorilor/beneficiarilor reali ai acţiunilor la purtător", mai prevede proiectul.

 

Florin Roman: “Se pune capăt afacerilor dubioase de tip Tel Drum

 

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a declarat că odată votat acest proiect se pune capăt afacerilor “dubioase de tip Tel Drum”.

”Parlamentul României a adoptat Legea Roman, prin care punem capăt afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se îmbogăţi din bani publici. Practic, Liviu Dragnea, în calitate de Preşedinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase către SC Tel Drum, al cărui acţionar ascuns era direct sau prin intermediari. Legea care merge la promulgare interzice atribuirea de contracte din bani publici către societăţi comerciale cu acţionariat ascuns. Astfel, dacă societatea refuză declararea acţionarilor este eliminat obligatoriu din procedura de atribuire. Motivul este unul simplu: necunoaşterea acţionariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese între ordonatorul de credite şi beneficiar”, a declarat liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

De altfel, proiectul de lege a fost votat în contextul în care Liviu Dragnea a fost citat în data de 26 iunie la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul Tel Drum, la doi ani și jumătate de la punerea sub acuzare. Fostului șef PSD I s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în acest dosar, în care Dragnea riscă o condamnare de cel puțin șase ani, potrivit Codului Penal.

Citeşte mai multe despre:   Tel Drum,   Liviu Dragnea