Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Sorin Grindeanu, despre proiectul ce limitează accesul la informaţii publice: Parlamentarii PSD şi-au retras semnăturile. Nu o considerăm o prioritate acum

Sorin Grindeanu, despre proiectul ce limitează accesul la informaţii publice: Parlamentarii PSD şi-au retras semnăturile. Nu o considerăm o prioritate acum

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 16 Oct 2020, 14:32
Sorin Grindeanu, despre proiectul ce limitează accesul la informaţii publice: Parlamentarii PSD şi-au retras semnăturile. Nu o considerăm o prioritate acum Foto: Sorin Grindeanu / Facebook Politică

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a anunțat, vineri, că cei patru deputaţi social-democraţi care au inițiat proiectul de modificare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public și-au retras semnăturile. Grindeanu a argumentat că aceasta nu este acum o prioritate pentru partid.  Singurul liberal care și-a pus semnătura pe proiect, deputatul Florin Roman, a luat aceeași decizie, dar dintr-un alt motiv: a primit semnale că textul „poate naște interpretări abuzive”. 

 

Sorin Grindeanu: Parlamentarii PSD şi-au retras semnătura de pe proiectul privind modificarea Legii 544

 

Sorin Grindeanu a declarat că niciun social-democrat nu va mai susține în Parlament modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public deoarece acest lucru nu este acum o prioritate pentru partid.

„Nu o considerăm o prioritate în acest moment. Parlamentarii PSD şi-au retras semnătura de pe acea iniţiativă”, a spus prim-vicepreşedintele PSD.

Grindeanu a mai spus că a înțeles argumentele inițiatorilor, dar tot nu consideră potrivit textul priuectului de lege: „Înţeleg că explicaţia este de volum de muncă al aleşilor. Eu cred că forma în care a fost propusă nu e cea potrivită”.

„Cert este că în acest moment parlamentarii PSD şi-au retras semnătura, astfel încât forma propusă să nu mai aibă susţinerea noastră. Discuţiile ulterioare o să le vedem, dar această formă nu este considerată o prioritate legislativă”, insistat Sorin Grindeanu.

Proiectul de lege a fost semnat de către deputaţi PSD Cladiu-Augustin Ilişanu, Vlad Bonteaz, Eliza-Mădălina Ştefănescu, George-Gabriel Vişan și de un singur liberal: Florin Roman.

 Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Florin Roman (PNL) își retrage semnătura de pe proiectul de lege care limitează accesul la informații de interes public

 

Tot vineri, liberalul Florin Roman a anunțat că-și retrage semnătura de pe proiectul de lege.

„Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare”, a precizat el, într-o postare pe Facebook.

Roman a mai spus că proiectul nu va fi votat de parlamentarii PNL din acest motiv. Între timp, toți inițiatorii și-au retras semnăturile.

 

Ce prevedea proiectul de modificare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public

 

Proiectul inițiat de cei cinci parlamentari prevedea că autoritățile pot refuza accesul la informații în cazul în care consideră că acestea au fost solicitate cu „rea-credință” sau „dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini”.

În textul inițiativei legislative se mai arăta că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”.

De asemenea, proiectul de lege prevedea că persoanele care cer datele trebuie să achite toate costurile aferente procesării informațiilor, iar fiecare autoritate își poate stabili propriile tarife.
 

Citeşte mai multe despre:   Sorin Grindeanu,   PSD,   PNL,   Florin Roman,   acces informatii publice,   legea 544/2001