Tanczos Barna nu-i găsește vreo vină prințului care l-a ucis pe ursul Arthur: „A fost invitat”

Tanczos Barna nu-i găsește vreo vină prințului care l-a ucis pe ursul Arthur: „A fost invitat”
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Tanczos Barna, ministrul UDMR al Mediului, a susținut că prințul Emanuel de Liechtenstein, cel care l-a ucis pe Arthur, considerat regele urșilor în România, nu are nicio vină pentru că el a fost invitat și, oricum, nu a plecat cu ”trofeul” acasă.

Tanczos Barna, despre prințul care l-a ucis pe Arthur

Întrebat dacă prințul a fost invitat sau era client vechi în România, ministrul Mediului a răspus că nu știe, dar cu siguranță dacă s-a dus acolo înseamnă că a fost invitat: „O să facem o analiză pentru ultimii patru ani să vedem de câte ori se pot repeta aceste situații. A fost invitat, adus, astăzi legea nu interzice mot-a-mot ca altcineva dintr-o altă asociație sau dintr-o altă țară europeană să participe la un act de extragere a acelui exemplar”.

„Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii (prințul – n.r.). Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a mai afirmat Tanczos Barna, pentru Digi24.

El s-a plâns apoi că România a ajuns să gestioneze cea mai mare populație de urs din Europa și a subliniat că asociația de vânătoare este responsabilă dacă este împușcat un alt animal decât cel pentru care a fost emisă autorizația.

Ursul brun Arthur, considerat regele urșilor din România, datorită dimensiunilor și posturii sale impozante, a fost ucis recent de prințul Emanuel de Liechtenstein, într-o arie naturală protejată. Acesta s-a folosit de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar.

Întrebat, miercuri, pe marginea acestui subiect, premierul Florin Cîțu s-a limitat la a spune doar că Arhur n-ar fi cel mai mare urs din România: „Am avut o discuţie cu domnul ministru (al Mediului). Înţeleg că există o anchetă. Vom vedea care vor fi rezultate. Se pare că nu toate informaţiile sunt corecte din spaţiul public şi nu aş vrea să comentez ceva ce nu e corect, dar se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă… Vom vedea care sunt concluziile anchetei…”.

Garda de Mediu a declanșat o anchetă, două au loc și la Ministerul Mediului. Ministerul, însă, e condus de Tanczos Barna care, de-a lungul timpului, a făcut mai multe declarații despre vina pe care o au urșii pentru faptul că se apropie de comunități. Asta deși s-a ajuns aici pentru că pădurile au fost defrișate. Și, oricum, nu era cazul lui Arthur.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:27 - Franţa, Germania şi Polonia vor cumpăra „imediat” arme pentru Ucraina de pe piaţa internaţională, anunță Scholz
22:26 - Ce greutate are cea mai mare afină din lume. Fructul descoperit în Australia a intrat în Cartea Recordurilor
22:10 - Hackerii pro-ruși NoName75 au atacat site-urile și serviciile a trei mari bănci din România. Banca Transilvania, BCR și Alpha Bank, victimele unui atac DDoS. Ce probleme au sesizat clienții
22:01 - Cum a reușit Elena Gheorghe să treacă peste cea mai grea perioadă din viața ei. Ce spune artista despre astfel de momente: „M-a maturizat foarte rapid”
21:32 - Explozie urmată de incendiu într-un bloc din Onești. Un bărbat a fost grav rănit și trei copii au fost transportați la spital
21:32 - Lucian Romașcanu explică de ce Gabriela Firea nu poate fi candidatul comun al coaliției pentru Primăria Capitalei: „Este pur și simplu aritmetică”
21:31 - Vladimir Putin a votat online, în biroul lui, la alegerile prezidenţiale. Momentul a fost filmat. Gestul pe care l-a făcut la finalul clipului (VIDEO)
21:09 - Florian Bodog, despre candidatul la Primăria Capitalei: „Sunt mai multe opțiuni pe masă, atât pentru candidatură comună, cât și pentru candidaturi independente”. Ce spune despre numele vehiculate în presă (VIDEO)
21:07 - Bărbat din Constanța, cercetat penal după ce a sunat la poliție și a anunțat că i-a fost furată mașina. Ce au aflat autoritățile
21:01 - Șapte persoane au fost reţinute pentru trafic de droguri/ Printre clienţi erau şi elevi