Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tăriceanu și Firea, război al declarațiilor. Liderul ALDE: ”În doar 2 ani, două firme turcești au luat cele mai mari contracte. Nu cred în coincidențe”/ Primarul general: ”Este dezinformat! Să își ia colaboratori mai buni”

Tăriceanu și Firea, război al declarațiilor. Liderul ALDE: ”În doar 2 ani, două firme turcești au luat cele mai mari contracte. Nu cred în coincidențe”/ Primarul general: ”Este dezinformat! Să își ia colaboratori mai buni”

Un articol de: Redacția B1.ro - 08 Dec 2019, 18:55
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea; Inquam Photos / George Că Politică

Război al declarațiilor între liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și primarul Capitalei, Gabriela Firea

Tăriceanu își reproșează fostei sale colege de coaliție că, în ultimii ani, două firme turcești au câștigat cele mai mari contracte de achiziții autobuze și tramvaie pentru București. Asta în condițiile în care există firme românești care produc aceleași autovehicule în țară.

Liderul ALDE susține că nu crede în coincidențe și firmă că i-a cerut Gabrielei Firea să se asigure că licitațiile se desfășoară în mod transparent. 

”Nu mă mulțumește răspunsul dnei Primar General! Noi nu i-am cerut să intervină în licitații, ci să se asigure că procedura este transparentă și nu dirijată către compania turcească. Să se asigure că în caietul de sarcini nu sunt incluse prevederi menite din start să elimine sau să defavorizeze compania românească. Cred că nu trebuie să se repeadă să aprobe un raport de licitație validat de doar 6 membri ai comisiei din totalul de 13! Legea îi permite să ceară reanalizarea ofertelor fără să fie acuzată că intervine în licitație!

Îi reamintesc dnei Primar General că tramvaiele fabricate la Arad circulă și în Cluj-Napoca, Arad și Oradea și nu văd de ce ele nu ar fi bune și pentru București.
Nu în ultimul rând îi reamintesc dnei Primar General că la baza acordului de guvernare dintre PSD și ALDE a stat angajamentul de a sprijini capitalul românesc, de a crea locuri de muncă în țară și nu în afară, de a încuraja companiile românești. Chiar dacă coaliția nu mai este la guvernare acest angajament față de români rămâne.

Nu cred în coincidențe. Nu cred că întâmplător în doar 2 ani două firme turcești au luat cele mai mari contracte de achiziții autobuze și tramvaie pentru București, în condițiile în care firme românești produc aceleași autovehicule în țară, de aceeași calitate și cu forță de muncă autohtonă. Nu e încă târziu ca o bună parte din cei 176 milioane de euro care vor fi plătiți pentru tramvaie să se întoarcă în economia românească”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook. 

În replică, Gabriela Firea a susținut că în postarea liderului ALDE sunt multe inexactități și i-a recomandat să își ia colaboratori mai buni pentru că este dezinformat. 

”Nu știu de unde-și ia informațiile domnul Tăriceanu, nu știu de unde se inspiră, cert este că ceea ce a scris nu este adevărat, iar instituțiile statului trebuie să-și facă datoria. Nu există posibilitatea ca un primar, nici măcar cel general, să spună unei comisii de licitație cine să câștige, ce naționalitate să aibă o companie. Din moment ce în care am devenit membru al UE trebuie să aplicăm toate prevederile, atât naționale, cât și comunitare. Politicienii dacă doresc pot să modifice legea achizițiilor publice, astfel încât să existe avantaje pentru producătorii români. Și eu sunt un bun român și eu vreau să sprijinim producția românească de absolut orice, nu numai de tramvaie, dar în acest moment, legislația, așa cum este ea, nu permite să creeze discriminări pozitive pentru producătorii români. Nu știu de unde știe că doar 6 membri ai comisiei de validare  din totalul de 13 au votat pentru, pentru că nu este adevărat. Companiile despre care vorbește domnul Tăriceanu au câștigat licitații în țări europene.”, a declarat Gabriela Firea, la Antena 3.

Citeşte mai multe despre:   Calin Popescu Tariceanu,   Gabriela Firea
 
Loading...