Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tăriceanu și realitățile "PARALELE": România nu poate să meargă înainte. DNA sau ANI, folosite ca arme politice

Tăriceanu și realitățile "PARALELE": România nu poate să meargă înainte. DNA sau ANI, folosite ca arme politice

Un articol de: - 03 Mai 2018, 13:57
Tăriceanu și realitățile "PARALELE": România nu poate să meargă înainte. DNA sau ANI, folosite ca arme politice Politică

Călin Popescu Tăriceanu are o reacție dură după dezvăluirile din Comisia SRI. Șeful Senatului critică protocolul încheiat între Serviciul Român de Informații și Agenția Națională de Integritate (ANI), afirmând că SRI „și-a depășit cu mult atribuțiile legale ce ar trebui să privească strict chestiunile de securitate națională”, iar ANI „ a fost folosită ca armă politică”.

Protocolul SRI-ANI, un alt instrument anti-democratic al statului paralel

Săptămânile acestea au fost puse la locul lor din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle care arată modul de operare al statului paralel. Recent, într-un articol apărut în presa centrală, se arată cum pe baza protocolului încheiat între SRI și ANI, această instituție a fost folosită ca armă politică.

Multe dintre aceste realități au fost dezvăluite și de ex-directorul ANI, Horia Georgescu, inclusiv informații concrete despre ordine primite pentru a face dosare unor oameni politici incomozi. Ca și în alte cazuri, așa-zisele informații trimise de SRI erau, în fapt, dosare deja făcute care urmau a fi puse la sertar sau instrumentate după cum dictau interesele statului paralel. În mod clar, prin astfel de acțiuni, SRI și-a depășit cu mult atribuțiile legale ce ar trebui să privească strict chestiunile de securitate națională.

Ceea ce mi-a atras atenția a fost că „dosarele” rezultate în baza protocolului SRI-ANI i-au vizat inclusiv pe actualul președinte Klaus Iohannis și pe actualul șef al SRI, Eduard Hellvig. SRI a trimis la ANI informații despre cei doi care cu siguranță au fost transformate în dosare. Subliniez că mi se pare mai puțin important numele celor doi și mult mai important un mod de operare, în care statul paralel le face dosare tuturor celor care acced (sau ar putea accede) în poziții cheie din stat, ulterior utilizând aceste dosare atunci când interesele o cer, interese care nu au nimic de-a face cu interesele reale ale României.

Câteva întrebări legitime la care trebuie răspuns:

· SRI a transmis astfel de informații despre Klaus Iohannis și Eduard Hellvig și altor instituții în afara ANI, mă gândesc în special la DNA? Cu alte cuvinte, este posibil ca președintele Iohannis și actualul director al SRI să fie vizați în dosare care stau acum la sertar? Ținând cont de modul de operare de până acum al statului paralel, nu m-ar mira să fie așa.

· În baza căror prevederi legale, SRI a furnizat ANI informații care nu aveau legătură cu chestiuni ce privesc siguranța națională?

· Care este numărul de dosare realizate de ANI în urma informațiilor primite de la SRI? Mă tem că numărul este unul foarte mare și arată modalitatea în care ANI a fost folosită ca armă politică, iar opinia publică are dreptul să afle numărul clar.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Ca Președinte al Senatului pun aceste întrebări și ridic problema protocolului SRI-ANI pentru că sunt convins că fără a destructura statul paralel, România nu poate să meargă înainte. Atât timp cât instituții ca DNA sau ANI sunt folosite ca arme politice, România va rămâne blocată într-un cerc vicios al neîncrederii și instabilității”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

Citeşte mai multe despre:   Calin Popescu Tariceanu