Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tăriceanu: Vrem o Europă puternică și solidară; premierul Dăncilă ne-a prezentat în detaliu prioritățile și programul de lucru al președinției Consiliului UE

Tăriceanu: Vrem o Europă puternică și solidară; premierul Dăncilă ne-a prezentat în detaliu prioritățile și programul de lucru al președinției Consiliului UE

Un articol de: B1.ro - 12 Dec 2018, 17:46
Politică

Călin-Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul ALDE, a pledat pentru „o Europă puternică și solidară”, capabilă să răspundă așteptărilor de securitate și prosperitate, „așa cum au gândit-o părinții fondatori”, miercuri, în plenul Parlamentului, relatează AFP.

„Fac parte din acea generație, alături de generația părinților mei, care a avut un vis. Acest vis a fost de a ne elibera de constrângerile și de lanțurile în care ne-a încătușat comunismul. Aderarea la UE a însemnat, pentru aceste generații din care fac parte, întruchiparea unui vis de decenii, și anume revenirea și integrarea în rândul țărilor lumii libere, democratice. Speranța pentru prosperitate și libertate, speranța de liberă exprimare, de liberă circulație și de liberă întreprindere s-a îndeplinit odată cu aderarea la UE. Mă număr printre cei care am avut responsabilitatea și onoarea să conduc Guvernul în perioada de preaderare și să încheie eforturile pentru pregătirea aderării. Astăzi, la 11 ani de la aderare, ne revine o deosebită responsabilitate, anume exercitarea președinției rotative a Consiliului UE. România, ca și celelalte țări membre, își pune o întrebare simplă: Ce fel de Europa vrem? La această întrebare simplă trebuie să dăm un răspuns simplu. Vrem o Europă puternică și solidară, capabilă să răspundă așteptărilor cetățenilor ei, așteptărilor de securitate și prosperitate în primul rând, așa cum au gândit-o părinții fondatori”, a spus Tăriceanu, miercuri, în plenul Parlamentului.

Totodată, demnitarul a subliniat că Parlamentul și Guvernul se pot sprijini reciproc pentru atingerea obiectivelor pe care și le propun.

„Astăzi, doamna prim-ministru ne-a prezentat în detaliu prioritățile și programul de lucru al acestei președinții care ne revine și ele trebuie evident privite în contextul provocărilor deosebite cu care se confruntă astăzi UE. Mă refer, evident, la cadrul financiar multianual care va trebui discutat și convenit, mă refer la Brexit, la criza migrației și evident, mai recent, la ceea ce vedeți că se întâmplă în Franța și care este extrem de îngrijorător pentru toți europenii. Vrem să demonstrăm în acest moment că Parlamentul poate contribui activ la sprijinirea Guvernului în misiunea sa și vrem să arătăm că Guvernul se poate baza pe susținerea Parlamentului pentru atingerea obiectivelor pe care și le propune”, a afirmat Tăriceanu.
În plus, „pentru reușita viitorului proiectului european”, liderul ALDE a evidențiat că este necesar ca ideea unei Europe cu două viteze să fie abandonată.
„Doresc să accentuez necesitatea că, pentru reușita viitorului proiectului european, ideea unei Europe cu două viteze să fie abandonată. Vrem o Europă care să fie solidară și să se bazeze pe mai multă coeziune. Nu vrem o accentuare a clivajelor între nord și sud și între est și vest. Nu vrem să lăsăm ca Europa să devină o Uniune de două grupuri de state, de rang unu și rang doi, în care să funcționeze standarde duble, economice, politice, sociale sau de altă natură. Doresc să reînnoiesc invitația pe care ați văzut-o și în declarația comună adresată Guvernului, cât și Președintelui României, pe care îi încurajăm să vină să ne prezinte conținutul discuțiilor și al deciziilor care se vor lua pe durata președinției României, așa cum se întâmplă în toate Parlamentele europene”, a adăugat demnitarul.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri, cu 215 voturi "pentru", 8 - "împotrivă" şi 3 abţineri, Declaraţia privind dimensiunea parlamentară a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.

Citeşte mai multe despre:   calin popescu tariceanu,   consiliul uniunii europene
 
 
 
Loading...