Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Theodor Meleșcanu: Șeful SIE de atunci știe dacă Ponta a fost sau nu ofițer acoperit. Nu cunosc nici ofițerul de legătură (VIDEO)
Exclusiv

Theodor Meleșcanu: Șeful SIE de atunci știe dacă Ponta a fost sau nu ofițer acoperit. Nu cunosc nici ofițerul de legătură (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 14 Oct 2014, 19:07
Theodor Meleșcanu: Șeful SIE de atunci știe dacă Ponta a fost sau nu ofițer acoperit. Nu cunosc nici ofițerul de legătură (VIDEO) Politică

Fostul șef al SIE, Theodor Meleșcanu, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii „Butonul de panică” de pe B1 TV, că informațiile referitoare la identitatea ofițerilor acoperiți cerute de președinte nu pot fi dezvăluite, potrivit legii, adăugând că nu știe nimic despre cazul lui Victor Ponta.

Meleșcanu a mai afirmat că, în ciuda acuzațiilor lui Traian Basescu, nu cunoaște ofițerul de legatură.

„Nu știu la cine se referă domnul Băsescu, cu cel care rânjește. Nu cunosc ofițerul de legătură. Nu știu nici măcar dacă domnul Ponta a fost sau nu a fost ofițer sub acoperire. Mă depășește această chestiune. Șeful SIE de atunci știe dacă Ponta a fost sau nu. Probabil Harnagea știe dacă Ponta este ofițer acoperit”, a spus Meleșcanu.

„Din evidențele pe care le avem acum, în Guvern nu sunt ofițeri acoperiți. Nu poți să faci asemenea chestiuni când nu le știi. Potrivit legii, timp de 30 de ani nu se poate confirma sau infirma că au fost anumiți miniștri ofițeri acoperiți. Au fost generații întregi, nu-i știu pe toți. Actul normativ care protejează spionii a fost emis în 2011. Ca să fiu drept, toți ofițeri SIE au fost acoperiți, nu doar cei care poartă numele de ofițeri sub acoperire”, a mai spus acesta.

Întrebat câte persoane au fost numite ofițeri sub acoperire în timpul mandatului său, fostul șef SIE a precizat că este vorba de trei persoane.

„Da, SIE a făcut trei. Pe noi nu ne interesează persoane cunoscute în România, ci persoane care au activități în străinătate și ne pot fi utili cu informații externe despre stări de lucru care ar putea afecta România”, a completat acesta.

„Trebuie să fie un om care are deja o carieră în spate și dorește să-și servească țara mai mult. Este recrutat la cererea lui, este testat, după care devine ofițer acoperit dacă trece toate aceste teste. Există un ordin de numire pe care îl semnează directorul SIE și care implică ca cel care a acceptat să fie ofițer să respecte toate regulile și ordinele scrise care reglementează activitățile. Totul este reglementat pe bază scrisă, nimeni nu ia decizii singur”,  a mai spus fostul șef SIE.

„Informația potrivit căreia Ponta a fost ofițer acoperit nu avea cum să iasă decât dacă cineva care a avut acces a deconspirat aceste informații acționând în rigorile legii”, a mai spus Meleșcanu.

„Hotărârea de guvern nu a trecut prin CSAT. E vorba de niște anexe care aveau reactualizări pentru instituții care lucrează cu secrete de stat. Toate aceste reactualizări le-au făcut instuțiile fără să treacă prin CSAT. Îmi asum hotărârea de guvern, v-am spus că n-am lucrat la ea. Ați văzut semnătura mea? Să cercetați și la Guvern, veți avea o surpriză” a adăugat acesta, referindu-se la parcursul elaborării HG 223/2013.

„Este foarte important ca în timpul unei campanii să nu ajungă SIE subiectul unei dezbateri de acest tip, așa cum s-a întâmplat seara trecută. Este exact pe lege, Legea 1 din 1998, care spune clar că sursele, operațiunile, sediile nu se comunică nimănui în niciun caz”, a completat Meleșcanu.

„Este o problemă dacă președintele are copiile documentelor SIE, pentru că e interzisă fotocopierea lor”, a mai precizat Meleșcanu.

Meleșcanu: Fostul șef SIE de atunci știe dacă Ponta a fost ofițer sub acoperire


Citeşte mai multe despre:   SIE