Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Traian Băsescu: Acordul îmi reflectă îngrijorarea că Ponta și Antonescu nu vor respecta Constituția sau legile (VIDEO)

Traian Băsescu: Acordul îmi reflectă îngrijorarea că Ponta și Antonescu nu vor respecta Constituția sau legile (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 08 Oct 2013, 18:56
Traian Băsescu: Acordul îmi reflectă îngrijorarea că Ponta și Antonescu nu vor respecta Constituția sau legile (VIDEO) Politică

Traian Băsescu a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că pactul de coabitare reflecftă una dintre cele mai mari îngrijorări ale sale, aceea că Victor Ponta și Crin Antonescu nu vor respecta niciodată Constituția sau legile țării.

”Mâine (n.r. miercuri) am de promulgat o lege în care majoritatea USL nu a respectat recomandările CCR. Când premierul ordonă 'schimbați un procuror șef care e cu delegație și puneți omul meu', iar ministrul și procurorul general execută, mai suntem în fața consolidării independenței Justiției?”, a explicat președintele.

”Alt punct, numirea unui Avocat al Poporului care se bucură de sprijinul grupurilor parlamentare. Efectul îl vedem: 96 Ordonanțe de urgență ale Guvernului, niciuna atacată de Avocatul Poporului, inclusiv cea care încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor, pentru că dl Ghiță trebuie sa purceadă la a achiziționa televiziuni și radiouri să le puna în slujba dl Ponta, dacă se poate și TVR. Atunci dăm o OUG pentru țintele dlui Ghiță și dlui Ponta. Avocatul Poporului anunța azi că reflectează. Cum e posibil să nu vezi că încalcă Constituția?”, s-a întrebat retoric șeful statului.

”Am dat doar câteva exemple pentru a arăta că acest acord reflectă o mare îngrijorare a mea: că acești oameni nu vor respecta nici Constitutia si nici legile, la fel ca atunci cand au pus in practica lovitura de stat eșuată din 2012. Sunt foarte multe domenii în care cele două segmente ale puterii executive, președinte și Guvern, au atribuțiuni. De exemplu: decorarea, avansarea la gradul de general, numirea în funcții de conducere în parchete, numirea ambasadorilor”, a explicat Băsescu.

”În toate aceste situații propunerea pleacă de la Executiv, are un parcurs intermediar, la procurori, sau vin direct la președinte, pentru materializare prin decret. Dacă există rea credință, oricare îl poate bloca pe celălalt. Ministerul de Justiție nu face propuneri, se rămâne pe interimate, cum la fel de bine președintele poate să blocheze, nu emiți decretul. Nu există sancțiuni sau termene pentru așa ceva.

Atunci am convenit un mecanism: acolo unde preeminența deciziei e la președinte, dacă sunt dispute prevalează punctul de vedere al președintelui. Formularea este: Vor fi respectate de către fiecare atribuțiile sș pozițiile celeilalte părți în actele de decizie administrativă ce implică ambele părți. Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final”, a arătat președintele.

Băsescu: Acordul îmi reflectă îngrijorarea că Ponta și Antonescu nu vor respecta Constituția
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   acord,   Victor Ponta,   Crin Antonescu