Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Traian Băsescu: Am fost împiedicat să-mi exercit atribuţiile. România e legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată

Traian Băsescu: Am fost împiedicat să-mi exercit atribuţiile. România e legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată

Un articol de: - 28 Iun 2012, 14:35
Foto: presidency.ro Politică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că, pentru prima dată în mandatele sale de preşedinte, a fost împiedicat să-şi exercite atribuţiile constituţionale, referindu-se la decizia premierului Victor Ponta de a participa la Consiliul European. Şeful statului a ţinut să precizeze că, dacă ar fi mers şi el la Bruxelles, reputaţia României ar fi fost pusă sub semnul întrebării.

"Vă mărturisesc că nu este cea mai veselă zi din mandatele mele de preşedinte al României, pentru că este prima dată în 8 ani de exercitare a funcţiei când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale. Repet, împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale", şi-a început, joi, preşedintele Traian Băsescu declaraţia de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu s-a referit la decizia primului ministru Victor Ponta de a merge la Consiliul European de la Bruxelles, în ciuda unei decizii date de judecătorii Curţii Constituţionale, conform căreia preşedintele României este cel care trebuie să participe la această reuniunie, în calitate de şef al statului.

Preşedintele a explicat şi motivele pentru care nu s-a prezentat la Consiliu. 

„De ce nu am plecat la Bruxelles, aşa cum mă obliga Constituţia, să-mi reprezint statul şi aşa cum a apreciat şi CCR ieri? Dincolo de faptul că am fost împiedicat să o fac, nu vreau să credeţi că mă plâng dar este o realitate, pot să vă spun că, până în prezent, în cei 8 ani de când eu reprezint statul român în Consiliul European, am reuşit să ne creăm o reputaţie. România a ştiut întotdeauna să-şi formeze alianţe variabile în funcţie de subiectele în discuţie, în aşa fel încât concluziile concluziile Consiliului European să reflecte întotdeauna interesele noastre. Aceste concluzii au devenit pe urmă în multe situaţii acţiuni ale Comisiei în favoarea României sau s-au transpus în actele normative prin preluarea lor de către Consiliu acolo unde sunt Guvernele şi de către Comisie şi Parlamentul European”, a spus preşedintele.

Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi, la Bruxelles, am fi mers doi delegaţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare. (...) O stânjenitoare dispută preşedinte - prim-ministru la Bruxelles, nu ar fi făcut doar înconjurul Uniunii Europene, ci înconjurul lumii, pentru că ziarişti ca dumneavoastră sunt peste tot şi ar fi încercat să speculeze orice fisură la acest Consiliu European, fie ea şi o fisură cu aspect stânjenitor ca cea care ar fi putut viza delegaţia românească, a adăugat Traian Băsescu.

„Aş remarca faptul că este pentru prima dată în perioada post-decembristă, în 22 de ani, când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Aş spune puţin mai mult - o asumare nelegitimă de mandat de repezentare a statului.”, a continuat şeful statului.

Traian Băsescu: Am fost împiedicat să-mi exercit atribuţiile
Embed:

În cadrul declaraţiei de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că „România este legitim prezentă la Consiliul European, dar că „este nelegitim reprezentată, atât prin prisma subiectelor care se discută, dar în primul rând din viziune constituțională.”

„Cred că niciun parlamentar sau politician important nu are a se plânge de modul cum Constituția reflectă ordinea în stat, având în vedere că de doi ani cer Parlamentului revizuirea Constituției. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuirea ei și nu prin încălcare.”
, a spus Băsescu.

„Am luat decizia să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare și pentru partenerii noștri europeni să arbitreze ei o dispută națională. Eu am văzut astfel de dispute la alte state membre și știu cât de rău erau etichetate astfel de evenimente. Nu am vrut să particip, chiar abdicând de la o obligație constituțională, nu am vrut să particip la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni.”, a mai spus Traian Băsescu.

Vezi AICI declaraţia integrală susţinută de Traian Băsescu la Cotroceni


Vezi AICI dacă Traian Băsescu va depune plângere penală împotriva lui Victor Ponta

Vezi AICI ce a spus Traian Băsescu despre discuţiile cu Victor Ponta

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Palatul Cotroceni,   declaratii,   Victor Ponta,   CCR,   Consiliul European,   Bruxelles
 
Loading...