Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Traian Băsescu, la Școala de vară a PMP: România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară, unirea cu Republica Moldova. Este un interes național care nu are culoare politică (VIDEO)

Traian Băsescu, la Școala de vară a PMP: România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară, unirea cu Republica Moldova. Este un interes național care nu are culoare politică (VIDEO)

Un articol de: - 05 Sep 2015, 12:48
Traian Băsescu, la Școala de vară a PMP: România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară, unirea cu Republica Moldova. Este un interes național care nu are culoare politică (VIDEO) Foto: B1 TV Politică

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Școala de vară a PMP, de la Mamaia, că România trebuie să își asume un nou proiect de țară, acela al unirii cu Republica Moldova.

”România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, așa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO și UE. A venit rândul obiectivului pentru generația voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

”Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov și Ribbentrop și girat de doi criminali ai istoriei, Stalin și Hitler. Eu cred că națiunea română are obligația să corecteze ce au făcut doi criminali”, a argumentat fostul președinte.

”Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populație ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populație dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimentul unionist sunt multe. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova înțeleg că nu pot rămâne într-o poziție nedefinită și trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia și UE. Și politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulți șefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt și cetățeni români”, a mai spus Băsescu.

Fostul președinte a precizat însă că unirea nu poate fi realizată în lipsa interconectării energetice dintre cele două state.

”Nu putem vorbi sincer de unire, până nu realizăm interconectarea energetică. Guvernul Ponta a pus în aplicare un prim proiect, gazoductul Iași-Ungheni, dar este mult prea puțin în raport cu nevoile”, a explicat Băsescu.

„În această vară, un grup de 1.000 de tineri au pornit de la Chișinău, pe jos, pentru a striga dorința lor de unire cu România. Este un proiect pe care PMP poate să și-l asume ca proiect de țară pentru următorii ani. Și mă refer la un termen mediu, 4-5 ani. La astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova este asociată la UE, finanțările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu confinanațări. Nu este vorba de o înglodare a României cu cheltuieli”, a mai spus fostul șef al statului.

”Avantajele sunt enorme și pentru România, și pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru Republica Moldova este scurtarea unui drum care nu se știe dacă are ca și capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucrainea ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al țărilor din fosta Uniune Sovietică, către UE și NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două țări scurtează drumul. Dacă România a primit garanții că, fiind asociată la UE, va putea deveni membră, Ucraina și Republica Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE.  Avem de reparat o ticăloșie care s-a întâmplat în istoria acestei națiuni. Republica Moldova poate avea o contribuție extraordinară cu capital uman. Avem un potențial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creștere. La acest potențial s-ar adăuga potențialul enorm al Republicii Moldova. Și România are nevoie de Republica Moldova așa cum Republica Moldova are nevoie de România”, a afirmat Băsescu.

De asemenea, fostul președinte a mai spus că o eventuală unire a României cu Republica Moldova nu va include și Transnistria.

”Nu vreau să credeți că ezit să pronunț cuvântul Transnistria. Nouă, celor care vrem unirea, ne este clar că acest lucru nu o să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric, nu a fost teritoriu românesc”, a explicat Băsescu.

”E de factură națională, acest obiectiv. Este un interes național care nu are culoare politică. Mi-aș dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu? Dar să se întâmple. Și pentru asta trebuie deschise discuții cu Chișinăul”, a mai spus Traian Băsescu.

Băsescu: România trebuie să stabilească un proiect de țară, unirea cu Republica Moldova


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu