Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Traian Băsescu: Nu îmi place plimbarea unui proces de privatizare între Guvern și CSAT. Consiliul nu are dreptul să avizeze contracte

Traian Băsescu: Nu îmi place plimbarea unui proces de privatizare între Guvern și CSAT. Consiliul nu are dreptul să avizeze contracte

Un articol de: - 05 Aug 2013, 14:23
Traian Băsescu: Nu îmi place plimbarea unui proces de privatizare între Guvern și CSAT. Consiliul nu are dreptul să avizeze contracte Politică

Traian Băsescu a vorbit, luni, în cadrul unei conferințe de presă, despre ședința de săptămâna trecută a CSAT-ului, precizând că nu îi place această plimbare a unei privatizări între Guvern și CSAT.

Vineri a avut loc o ședință CSAT și ne-am limitat la a da un singur comunicat legat de sedință.S-a desfășurat într-o manieră constructivă. Aș vrea să clarific lucrurile din punct de vedere legal pentru că nu-mi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern și CSAT, care nu are niciun fel de atribuțiuni în materie de privatizări. Aș vrea să precizez că CSAT lucrează strict după legea 415/2002. E aceeași lege care era în vigoare când s-a privatizat Petrom și nu s-a validat în CSAT. Deci Guvernul a presat în crearea unui precedent implicarea CSAT-ului în procesul de privatizare. Cel mai bine făceau presiuni pe câștigător să vină cu banii”, a declarat șeful statului.

Potrivit lui Traian Băsescu, CSAT-ul și-a încheiat misiunea pe 5 februarie 2013 când a avizat strategia de privatizare.

Nu înțeleg de ce s-a preferat imnplicarea CSAT când cel care avea atribuțiuni era câștigătorul lăudat de fostul ministru al Transporturilor și de Victor Ponta. Constat că unii politicieni ajung să fugă de succes. Singurii precauți am fost eu și CSAT și nu înțeleg de ce se vrea să luăm succesul lui Victor Ponta. CSAT și-a încheiat misiunea în 5 februarie 2013 când prin hotărârea 23 a avizat strategia de privatizare. Strategia a fost avizată strict din punct de vedere al atribuțiunilor CSAT. În hotărâre se observă ca avizează strategia, cum a fost propusă”, a continuat președintele.

La punctul doi stabilește că Ministerul Transporturilor sunt responsabili de ducerea procesului de privatizare la finalizare iar la punctul 3 se explicitează exact ce a avizat CSAT din strategie: După privatizare, compania are obligații de natură strategică, potrivit legislației în vigoare și acordurilor naționale și internaționale. Aceasta este hotărârea CSAT care se află și pe site iar în spate se află hotărârea guvernului, Hotărâre pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă SA și a mandatului Ministerului Transporturilor”, a precizat Băsescu.

Totodată, Băsescu a arătat că adresa privind solicitarea lui Victor Ponta a fost trimisă la câteva ore după plecarea acestuia în concediu.

Din păcate, la câteva ore după plecarea în concediu a domnului prim-ministru, spun din păcate, la câteva ore după plecarea în concediu, secretariatul general a transmis o adresă prin care înainta solicitarea premierului, de a se pune pe ordinea de zi hotărârea cu privire la privatizarea CFR. Știind foarte bine timingul, guvernul s-a angajat să finalizeze privatizarea până la finele lui septembrie. Știind acest angajament, am convocat de urgență ședința CSAT mai ales că nu se cerea nimic altceva decât punerea pe ordinea de zi. În adresa de înaintare, ca și în scrisoarea nedatată a premierului, care mie îmi arată că deliberat a vrut să plece în concediu și pe urmă să trimită SGG adresa, ceea ce nu e cel mai frumos lucru, dar mergem înainte de dragul coabitării - în această scrisoare solicitarea de punere pe ordinea de zi e în baza art 4 lit d din legea 415/2002”, a precizat președintele. 

Acesta a vorbit și despre atribuțiile CSAT-ului.

Ce se spune la acest articol: CSAT are următoarele atribuții - sunt două pagini, care avizează proiectele de acte normative ale guvernului privind securitatea națională. Văzând adresa, am crezut că este o hotărâre urgentă ce vizează securitatea națională. Din păcate, ce am primit nu corespunde cu obligația semnalată în adresă și din lege. Eu am primit spre a fi pus pe ordinea de zi, fără a se preciza de ce. Oricât aș căuta în legea CSAT, nu pot găsi măcar și forțând interpretările, vreun articol care sa dea dreptul CSAT să avizeze contracte de vânzare cumpărare de companii. Ar fi o gravă încălcare a legii de funcționare a CSAT. Se poate emite ideea ca CSAT să verifice dacă exigențele stabilite prin hotărârea CSAT din februarie sunt respectate”, a afirmat șeful statului.

În același timp, Băsescu a declarat că este o chestiune ridicolă ca CSAT să avizeze o vânzare de acțiuni. 

CSAT nu are atributul de a verifica guvernul. Controlul asupra guvernului îl exercită Parlamentul, niciodată nu s-a făcut până acum control de la CSAT. E și o chestiune relativ ridicolă, CSAT să avizeze o vânzare de acțiuni și doi, se spune că mă substitui primului ministru pentru simplul fapt că îmi exprim o părere și acum guvernul îmi cere să fac pe primul ministru. Iar eu le spun nu pot, nu pot încălca o Constituție care a fost singurul meu scut în cele două mandate”, a precizat Traian Băsescu.

Băsescu: Nu îmi place plimbarea unui proces de privatizare între Guvern și CSAT
Embed:
 

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   presedinte,   sedinta CSAT,   Guvernul Romaniei