Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Băsescu: Pensiile pot fi mărite, dar consecințele sunt grave / Soluțiile propuse de fostul președinte

Băsescu: Pensiile pot fi mărite, dar consecințele sunt grave / Soluțiile propuse de fostul președinte

Un articol de: Redacția B1.ro - 19 Ian 2020, 17:03
Foto: hepta.ro Politică

Traian Băsescu a declarat că pensiile pot fi mărite cu 40% de la 1 septembrie, așa cum prevede legea, dar consecințele vor fi grave: România va fi nevoită să se împrumute tot mai mult și cu dobânzi tot mai mari, inflația va crește și credibilitatea țării pe piețele externe va scădea. Împrumuturile vor fi plătite de români, nu de altcineva. „Aplicarea legii pensiilor este exact filmul pe care l-au făcut grecii înainte să intre în criză”, a mai afirmat fostul președinte.

„Orice lege poate fi prorogată și orice decizie politică poate fi deasupra realităților economice. Eu privind la capacitatea de îndatorare a României, spun un lucru simplu: pot fi mărite pensiile, cu consecințe grave, dar pot fi mărite. România poate împrumuta bani pentru a mări pensiile. Pe de altă parte, este clar că vor fi consecințe în inflație, în reducerea credibilității României pe piețele externe pentru că toți ne vor ști nevoiți să împrumutăm încontinuu sume mari și asta va mări dobânzile la împrumuturi, iar cei care vor plăti vor fi beneficiarii de pensii și în inflație și în rambursarea creditelor. Pentru că se va scurta timpul de împrumut. Când te arunci să-ți creezi o datorie publică imensă și continuă, toți care îți împrumută bani știu asta și consecințele vor fi în scumpirea creditelor pentru România”, a declarat Traian Băsescu, pentru Digi24.

În opinia fostului președinte, soluții ar fi: atragerea de fonduri europene și creșterea pensiilor eșalonat.

„Îl apreciez pe Orban că începe să aibă curaj să spună. Eu dacă aș fi în locul lui, probabil că aș merge pe o explicare de data asta, nu ca în 2010, a nevoii de eșalonare a acestei creșteri și în loc să bat câmpii cu alegeri anticipate, aș pune tot efortul aparatului administrativ în pregătirea de proiecte în așa fel încât să pot compensa mărirea de pensii eșalonată cu o absorbție excepțională de 4, 5, 6 milioane de euro din fonduri europene în anul următor. Este singura pârghie pe care o au să poată compensa această creștere explozivă a pensiilor.  Când vorbesc de creștere explozivă nu vorbesc de o creștere de 40%, ci de o creștere eșalonată de 10, 15% din 6 în 6 luni, să nu producă un șoc în nevoia de împrumuturi”, a mai explicat Traian Băsescu, pentru Digi24.

Duminică, premierul Ludovic Orban a declarat că majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, prevăzută în lege, nu este sigură și asta pentru că depinde de încasările bugetare. PSD a făcut varză Legea pensiilor, a mai spus liderul liberal. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Ludovic Orban,   PNL
 
Loading...