Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Băsescu: Situația din Valea Uzului a pornit de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a spus că cimitirul eroilor e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e în România? (VIDEO)

Băsescu: Situația din Valea Uzului a pornit de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a spus că cimitirul eroilor e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e în România? (VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 07 Iun 2019, 00:28
Băsescu: Situația din Valea Uzului a pornit de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a spus că cimitirul eroilor e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e în România? (VIDEO) Politică

Fostul președinte Traian Băsescu, viitor europarlamentar PMP, a declarat, pentru B1 TV, că problema din Valea Uzului are sămânța unui conflict interetnic, iar situația tensionată a plecat de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a susținut că acest cimitir internațional al eroilor se află pe teritoriul județului Harghita, de parcă Harghita nu e tot în România. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

”În mod categoric, e plecată de la niște extremiști maghiari toată tensiunea ivită acolo. Gândiți-vă la moralitatea celor care au lansat conflictul... Acolo discutăm despre niște soldați care au căzut pe câmpul de luptă. Că sunt români, maghiari, italieni, austrieci, ruși, evrei... E adevărat, cimitirul a fost făcut pentru maghiari în principal, pentru soldații maghiari căzuți în Primul Război Mondial. 

Românii au pus și ei, mai sus puțin, o zonă în care au îngropat soldați români, tot eroi necunoscuți, adică acei soldați au fost găsiți în gropile comune, nu au avut o cruce și o rugăciune acolo, pe mormântul lor. Au fost descoperițiîn gropi comune și îngropați.

Totul a pornit de la gestul de a acoperi crucile soldaților români și de la abordarea pe care a avut-o UDMR, de exemplu, care a spus că e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e pe teritoriul României? E pe teritoriul altcuiva? Foarte bine că au pus pe teritoriul Harghitei un semn de respect pentru cetățenii soldați români”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Liderul PMP a remarcat faptul că două administrații teritoriale românești își revendică drepturile asupra unui teritoriu românesc.

”Azi, de Ziua Eroilor, și unii și alții au vrut să comemoreze la cimitir. Din păcate, se pare că ungurii au adus cu microbuze și din Ungaria oameni care să fie acolo, că n-au găsit suficienți extremiști printre cetățenii români etnici maghiari. În același timp, se pare că și românii au fost mai mulți decât maghiarii și de aici tensiunea.

E ridicol! În interiorul României, două administrații teritoriale își revendică drepturile asupra aceluiași teritoriu, când el e teritoriu românesc, un de funcționează legile statului român, indiferent că e în Harghita sau în Dărmănești”, a continuat Băsescu. Un meteorit a căzut pe Pământ, fără să lovească pe cineva. Dar, la câteva zile distanţă, oamenii au început să se îmbolnăvească grav

În opinia fostului șef de stat, în acest caz putem vorbi de sămânța unui conflict interetnic, iar președintele Klaus Iohannis ar trebui să intervină: ”Asta mi se pare problema: aici e sămânța unui conflict interetnic. Eu cred că domnul președinte are ocazia să medieze între minoritatea maghiară și majoritatea românească situația acestui cimitir. De ce soldații români trebuie scoși de acolo? Pentru că-i pe teritoriul Harghitei? Hai să fim serioși... E pe teritoriul României. Eu aș face un drum în Harghita și i-aș invita la o discuție”. 

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   PMP,   Valea Uzului,   UDMR,   Harghita