Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Traian Băsescu: Victor Ponta a făcut ce trebuia. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul. Cariera lui Ponta s-a terminat dacă pierde procesul în instanță (VIDEO)

Traian Băsescu: Victor Ponta a făcut ce trebuia. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul. Cariera lui Ponta s-a terminat dacă pierde procesul în instanță (VIDEO)

Un articol de: - 04 Noi 2015, 11:09
Traian Băsescu: Victor Ponta a făcut ce trebuia. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul. Cariera lui Ponta s-a terminat dacă pierde procesul în instanță (VIDEO) Politică

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, pentru Știrile B1 TV, despre depunerea mandatului premierului Victor Ponta și susține că "a făcut ce trebuia. Ponta nu a avut altă soluție și și-a depus mandatul. Așa se face. Când a demisionat premierul, tot cabinetul se schimbă".

Întrebat dacă premierul a cedat ușor, Băsescu a declarat că "având în vedere deserviciile de imagine cu plagiatul, trimiterea în judecată, trebuia să demisioneze de mult. A întârziat foarte mult. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul, creșterea tensiunii sociale".

În ceea ce privește soluțiile viitoare, fostul șef al statului spune că România are o problemă cu corupția și "nu o altă instituție va reuși să o elimine. DNA reușește să o elimine la nivel de Guvern și Parlament".

Astfel, "problema e deficitul cultural pe care îl avem. Fie că ne ducem la primărie sau altă instituție, corupția nu se poate face de una singură. E o chestiune de educație. De regulă, cei care fac propuneri de corupție la nivel înalt sunt de multe ori chiar oamenii de afaceri. Trebuie privite corect lucrurile. Marea corupție are loc la nivelul om politic în funcție înaltă și oameni de afaceri, iar corupția din primării, școli și spitale este o chestiune culturală".

"Dacă aș fi președinte, aș nominaliza un premier care aș crede că ar face față situației la zi. Nu aș avea multe negocieri. După desemnare, premierul e obligat să încerce să își facă o coaliție. Aș face consultarea cu partidele, dar aș merge pe un premier pe care mi l-aș asuma", a explicat Băsescu situația noului premier.

"E o chestiune de responsabilitate maximă. Problema unui premier nu e doar a străzii. Trebuie să își asume noul Cod Fiscal, pomenile anunțate de Ponta că intră în vigoare la 1 decembrie. Am spus mereu . Trebuie ținut cont că responsabilitatea președintelui e să nu desemneze un premier asupra căruia sunt suspiciuni de corupție. Responsabilitatea e mult mai mare decât să ții cont de stradă. Avem o Constituție care spune cum să numești un premier", a subliniat politicianul.

Fostul președinte a adăugat că "președintele are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă își va menține angajamentul înseamnă că premierul va fi Predoiu. Gabriel Oprea nu va mai fi main player, nu va mai putea apărea în cabinet, jocul e în mâna președintelui. Nu cred că mesajele sunt importante, ci decizia".

Întrebat dacă s-a încheiat cariera politică a lui Ponta, Traian Băsescu a afirmat că "dacă va merge în instanță și va câștiga procesul, nu cred că s-a încheiat. Dacă îl va pierde, s-a încheiat".

Totodată, fostul șef al statului spune că nu știe dacă protestele vor continua, dată fiind situația în momentul de față, mai ales că "primele două solicitări ale străzii au fost acoperite. A demisionat Victor Ponta și asta implică și plecarea din funcție a lui Gabriel Oprea".

Traian Băsescu: Victor Ponta a făcut ce trebuia


Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta