Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tudorel Toader: "Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la..." Ce le-a transmis ministrul Justiţiei oficialilor Comisiei Europene după întâlnirea crucială de joi

Tudorel Toader: "Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la..." Ce le-a transmis ministrul Justiţiei oficialilor Comisiei Europene după întâlnirea crucială de joi

Un articol de: - 16 Mar 2018, 07:58
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Un nou mesaj dur al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după întâlnirea de joi, de la sediul ministerului pe care îl conduce, cu delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV.

Tudorel Toader a afirmat că şi-ar dori ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să se limiteze la domeniul său de aplicare fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme. 

"Apreciem deschiderea către dialog constructiv şi cooperare pe care atât membrii delegaţiei de evaluare, cât şi reprezentanţii de cel mai înalt rang de la nivelul Comisiei Europene au demonstrat-o şi vă asigur de aceeaşi deschidere către dialog din partea Ministerului Justiţiei şi Guvernului României. Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare şi la obiectivele pentru care a fost instituit, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme. Obiectivul nostru şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a spus Toader, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

"În cadrul întâlnirii s-a prezentat, pe scurt, stadiul celor 12 recomandări din cadrul raportului de evaluare publicat la data de 15 noiembrie 2017, cu accent pe tematici cunoscute, precum procesul de punere în acord a Legilor Justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, activitatea şi rezultatele Consiliului de Management Strategic şi organismelor aferente, stadiul de implementare şi monitorizare a Strategiei de dezvoltare 2015-2020 şi au fost punctate progresele înregistrate cu privire la o serie de recomandări, recunoscute deja la nivelul Comisiei, în special cele privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi sistemul PREVENT", se mai arată în comunicat.

O a doua întâlnire cu delegaţia misiunii de evaluare a vizat discutarea demersurilor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.
"Ministerul Justiţiei a înaintat Guvernului, care a şi aprobat pe parcursul anului 2017, două proiecte de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a altor dispoziţii din domeniul penal, care se află la Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. Un proiect are în vedere transpunerea unor directive ale Uniunii Europene, fiind esenţială adoptarea acestuia de către Parlament, în regim de urgenţă, pentru a evita o procedură de infringement. Celălalt proiect priveşte punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale", a arătat Tudorel Toader.

Potrivit Ministerului Justiţiei, reprezentanţii sistemului judiciar au prezentat demersurile instituţionale efectuate cu privire la cele două proiecte. Totodată, aceştia şi-au exprimat preocuparea referitoare la o serie de propuneri vehiculate în spaţiul public, în acelaşi timp cu disponibilitatea de a participa constructiv la dezbaterile din forul legislativ.

La aceste discuţii au participat, pe lângă Tudorel Toader şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei, Laura Codruţa Kovesi - şefa DNA, Cristina Tarcea - şefa ICCJ, Codruţ Olaru - vicepreşedintele CSM, Eugen Nicolicea - preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
 

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   MCV,   Comisia Europeana,   Kovesi,   coduri penale