Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Toader, ''simple precizări'' după ce Iohannis i-a cerut demisia: OUG pe Justiţie se va aplica doar pentru viitor și e în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția

Toader, ''simple precizări'' după ce Iohannis i-a cerut demisia: OUG pe Justiţie se va aplica doar pentru viitor și e în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția

Un articol de: B1.ro - 21 Oct 2018, 10:26
Toader, ''simple precizări'' după ce Iohannis i-a cerut demisia: OUG pe Justiţie se va aplica doar pentru viitor și e în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ţinut să precizeze că Ordonanța de Urgență ce a modificat Legile Justiției nu poate retroactiva, prin urmare prevederile sale sunt valabile doar pentru viitor. Precizarea vine în contextul în care au existat opinii conform cărora OUG a fost dată special pentru ca unii procurori cu dosare importante să rămână fără posturi pentru că nu respectă noile cerințe. De asemenea, explicațiile lui Toader vin după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia, urmare a raporturilor extrem de dure adoptate de Comisia de la Veneția asupra noilor Coduri Penale și noilor Legi ale Justiției.

Ministrul Toader susține că noile reguli – zece ani vechime în loc de șase și numirea pe bază de concurs în cazul procurorilor ajunși la DNA - nu-i afectează pe procurorii în funcție, doar pe cei delegați și se va aplica pe viitor.

Chiar și așa, există încă temerea că OUG se va aplica și în cazul procurorilor deja numiți, dat fiind că articolul 7 din această Ordonanță prevede că procurorii trebuie să respecte noile reguli pentru a putea rămâne în funcții. 

De asemenea, Toader insistă că OUG este în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Mesajul integral al lui Tudorel Toader, postat pe Facebook:

”Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției:

Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:
– se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
– se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
– se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;
– se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !
Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.
În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !

În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.

Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.

În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală !

OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii!

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !”

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   Klaus Iohannis,   Comisia de la Venetia